Dostupni linkovi

Tači: U nastavku dijaloga rokovi za ukidanje ilegalnih struktura na Kosovu


Transparent Hašimovo Kosovo ispred govornice u Skupštini.
Transparent Hašimovo Kosovo ispred govornice u Skupštini.
Premijer Kosova Hašim Tači (Hashim Thaçi) izjavio je u četvrtak da ideje o autonomiji ili specijalnom statusu za sever Kosova postoje samo u nekim glavama u Beogradu, te najavio utvrđivanje rokova za rasformiranje ilegalnih struktura.

On je u četvrtak trebao da informiše poslanike Skupštine Kosova o petoj rundi dijaloga sa premijerom Srbije, Ivicom Dačićem, međutim, u tome ga je sprečio pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija, koji se inače protivi procesu dijaloga sa Srbijom.

Nakon što je premijer stao za skupštinsku govornicu, poslanici iz ovog pokreta su ispred govornice izneli transparent sa kartom Kosova na kojoj je severni dio pod crvenom bojom, uz natpis "Hashimovo Kosovo".

Thaçi je potom odbio da govori i rekao da će se sednica nastaviti kada se steknu uslovi za rad.

Međutim, sat vremena kasnije on je govor namenjen poslanicima u Skupštini izneo na konferenciji za medije, na kojoj govorio ne samo o poslednjem sastanku sa premijerom Srbije, već i o celom procesu političkog dijaloga.

Što se poslednje runde tiče, premijer Kosova je kazao da je glavna tema sastanka bila rasformiranje svih paralelnih ilegalnih struktura bezbednosti na severu zemlje i prekid finansiranja tih struktura od strane Srbije.

„Sa velikom odgovornošću vam mogu reći da se Srbija na poslednjem sastanku u Birselu složila, barem usmeno, da će odustati od podrške, organizacije i finansiranja ilegalnih struktura na severu zemlje. Premijer Dačić je obećao da će ispuniti jednu takvu obavezu bez obzira da li će biti postignut jedan sveobuhvatan dogovor na kraju procesa normalizacije odnosa sa Srbijom“, kazao je on.

Premijer Kosova je dodao da je na poslednjem sastanku bilo reči i o predlogu o osnivanju asocijacije opština sa srpskom većinom na severu Kosova. On je istakao da je formiranje takve asocijacije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

„Asocijacija koja će se osnovati neće imati niti izvršnu niti zakonodavnu ulogu. To je veoma jasno. Dakle, neće biti zamena za skupštinu opštine, a odgovornosti opština se ne mogu preneti na ovaj mehanizam“, istakao je Thaçi.

On je naglasio da se ni pod kojim uslovima neće dopustiti formiranje trećeg nivoa vlasti na Kosovu, te da su autonomija ili specijalni status samo neostvareni snovi Srbije.

„Ja ne mogu da zaustavim Srbiju da sanja o tome. Srbija je sanjala i podelu Kosova, i formiranje autonomije, i specijalni status, i Republiku Srpsku, ali to su sve neostvareni snovi Srbije na teritoriji Kosova. Tako nešto je samo u buđavim „Miloševićevskim“ glavama. Ti snovi su jednom zauvek ugašeni za Srbiju 25. jula 2011. kada smo stavili pod kontrolu granične prelaze Republike Kosova“, kazao je Thaçi .

Thaçi je dodao da se na sledećem sastanku, u ponedeljak, 4. marta, očekuje određivanje vremenskih rokova za rasformiranje ilegalnih struktura, a naročito onih u oblasti bezbednosti i pravosuđa.

Thaći je ponovio da postoji apsolutna saglasnost svih strana o održavanju izbora u četiri opština na severu, u organizaciji OEBS-a, ali pod kosovskim zakonodavstvom.
XS
SM
MD
LG