Dostupni linkovi

Bivši srbijanske šef diplomatije o konspiraciji protiv Srba


Vladislav Jovanović svjedoči u Hagu, 27. veljače 2013.
Vladislav Jovanović svjedoči u Hagu, 27. veljače 2013.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću dvodnevni iskaz je dovršio bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vladislav Jovanović.

Nakon što je prvi dan iznio konspiraciju kako su za pojam Velike Srbije i raspad Jugoslavije „krivi CIA, Vatikan, Njemačka i cijela međunarodna zajednica“, Jovanović je u završnici unakrsnog ispitivanja sucima iznio i konspiracije u vezi ubijanja Sarajlija tijekom gotovo četverogodišnje opsade, kao i u vezi stradanja brojnih muškaraca i dječaka u Srebrenici.

I drugi dan ispitivanja on je potvrđivao teze optuženog, između ostalog i da je tek poslije rata saznao da su sarajevske vlasti same ubijale civile u gradu kako bi za to optužile Vojsku Republike Srpske (VRS). S druge strane tužiteljstvo je Jovanovića podsjetilo na neke vlastite izjave u medijima i na suđenjima u kojima je osobno osuđivao snage bosanskih Srba zbog neprekidnog granatiranja Sarajeva.

Jovanović je za potrebe Karadžićevog suđenja promijenio svoj iskaz dat na procesu bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću,tijekom kojeg je naglasio kako je od Republike Srpske službeno traženo da prekine s ratnim djelovanjima i granatiranjem Sarajeva. No za potrebe suđenja Karadžiću, Jovanović je izjavio kako vjeruje da su incidenti granatiranja i snajperiranja Sarajlija namješteni, kao i njegove izjave u medijima u kojima ih je sam osudio.

„Htio bih da upoznam sud sa Mladom (Slobodnom, nap.a. o greški svjedoka) Bosnom. Dakle jedna mlada muslimanska novinarka je bila kod mene i ja sam s njim razgovarao prijateljski i otvoreno. I trebala mi je poslati tekst na autorizaciju, no ona to nije učinila. Bilo je tu i nekih netočnosti, ne ovo što je gospodin tužitelj rekao, nego nekih drugih. Jer je ona očigledno htjela prilagoditi tekst što više potrebama politike muslimanske strane“, objašnjavao je svoje riječi iz interview-a iz 2008. godine u kojem je rekao „kako mu nije jasno zašto su bosanski Srbi držali Sarajevo u opsadi tri i pol godine“.


Bivši srbijanski ministar vanjskih poslova naveo je i neke primjere zašto je promijenio mišljenje u vezi odgovornosti bosanskih Srba za poznate incidente ubijanja Sarajlija – poput snajperskog napada na ljubavni par, poznat po tragičnom završetku – kao sarajevski Romeo i Julija.

„Sada se prvi put saznaje da ih je ubio muslimanski snajper, namjerno, da bi to onda bili pripisano Srbiji, što je i učinjeno. Za mene su ovo otkrića koja me zbunjuju. Jer jedamput vidim da mi taj navod - da su muslimani sami sebe dijelom pobili, izgleda manje nevjerovatan nego što sam ja mislio prije 15 ili 18 godina“, objasnio je promjene u svojim stavovima svjedok.

Na suđenju Miloševiću, Jovanović je izjavio da je rukovodstvo bosanskih Srba često s pravom bilo optuživano za etničko čišćenje i da je takvo ponašanje nailazilo na osudu vlasti u Srbiji. Također je tada rekao kako je u Srebrenici počinjen strašan zločin i da je žalosno što su u tome sudjelovali Srbi. Sada je pak Jovanović prihvatio Karadžićeve teze, prenoseći sucima konspiracije – kako je veliki dio bošnjačkih dječaka i muškaraca ubijen od strane Armije Bosne i Hercegovine.

„Koju je gospodin (Ibran) Mustafić, prije nekoliko tjedana ako se dobro sjećam, senzacionalno iznio da je Naser Orić direktno odgovoran za smrt između 500 i 1000 bosanskih muslimana iz Srebrenice, time što ih je pobio na putu od Srebrenice do Tuzle. Navodno je bio nezadovoljan njima, vjerovatno zato što nisu htjeli ostati i braniti Srebrenicu, ali u to ne ulazim“, naveo je svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:49 0:00
Direktan link

Osim Jovanovića, Karadžić je kao svjedoke za ovaj tjedan najavio još nekoliko bivših visoko profiliranih dužnosnika bivše Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). U njegovu obranu od optužbi za genocid i ostale zločine iskaz će dati bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović, kao i bivši načelnik Uprave bezbjednosti Generalštaba Vojske Jugoslavije Aleksandar Vasiljević.

Oni su se također već pojavili u ulogama haških svjedoka, Bulatović kao svjedok obrane Nikole Šainovića, a Vasiljević kao svjedok tužiteljstva protiv Slobodana Miloševića.

(Video: Svjedočenje Vasiljevića na suđenju Miloševiću)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG