Dostupni linkovi

Saslušanje o slučaju "prisluškivanje": Konjević i Ivanović izlaze pred poslanike


Raško Konjević
Raško Konjević
Događaji u prethodnih nekoliko nedjelja u Crnoj Gori govore negativno o bezbjednosnoj stabilnosti u zemlji, zbog čega je Skupštinski odbor za bezbjednost konsenzusom odlučio da obavi kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova i specijalnog tužioca za organizovani kriminal i da odbor posjeti policijsku službu koja se bavi prisluškivanjem zbog sumnji da je tokom prošle godine prisluškivala novinare i opozicione lidere.

Povodom informacija i da je policijski odsjek za posebne provjere nezakonito prisluškivao novinare i političke lidere opozicije, odbor za bezbjednost i odbranu je odlučio da sasluša ministra unutrašnjih poslova, specijalnog tužioca Raška Konjevića i specijalnog tužioca za organizovani kriminal Đurđinu Ivanović i da članovi odbora posjete odsjek koji se bavi tajnim prismotrom za koji se sumnja da je radio protivno zakonu.

Predrag Bulatović
Predrag Bulatović
"Ko je tražio i da li je tražio da se primijene mjere tajnog nadzora, da li je to odobreno i da li je bilo zloupotreba, što je centralno pitanje i to je suština Zakona o parlamentarnom nadzoru. Prisluškujući i prateći ove ljude pobočno su praćeni mnogi u Crnoj Gori NVO, mediji i intelektualci i, zašto ne reći – opozicioni političari", kazao je član odbora iz Demokratskog fronta Predrag Bulatović.

Podsjetimo, ovih dana je objavljena informacija da unutrašnja kontrola MUP-a istažuje da li je bilo nelegalnog prisluškivanja novinara i političkih ličnosti iz opozicije. Kako su objavili dnevni listovi Vijesti i Dan pozivajući se na sopstvene izvore, da su tokom prošle godine nezakonito prisluškivani urednici dnevnog lista Dan Nikola Marković i Mitar Rakčević i novinar Dražen Živković dok su bili u telefonskoj komunikaciji sa Andrijom Mandićem, Nebojšom Medojevićem, Predragom Bulatovićem, Vanjom Ćalović, Željkom Ivanovićem, Miodragom Perovićem i drugima. Povod su bile afere “listing” i Telekom, objavljivanja tajnih dokumenata iz slučaja narkobosa Darka Šarića, te da se tada tražio izvor informacija.

Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta je ukazao na mogućnost da se politički sukobi u vladajućoj koaliciji prelivaju na institucije bezbjednosnog sektora.

"Dešavanja u sektoru bezbjednosti u Crnoj Gori nijesu redovna, ugrožen je integritet bezbjednosnog sektora i bezbjednosnog sistema i po nama iz Demokratskog fronta postoji jedna vrlo uočljiva tendencija da se određeni politički problemi ili interesni sukobi u vlasti prenose na određene djelove bezbjednosnog sistema što samo po sebi predstavlja ozbiljan izazov", navodi Medojević.

Dodatni pritisak

Vladajuća koalicija je prihvatila inicijativu opozicije o kontrolnom saslušanju, s tim što je Borislav Banović iz SDP-a odbacio tezu da su politiki sukobi uzrok mogućih nelegalnih radnji u institucijama bezbjednosti.

"Na taj način što sve politizujemo čini mi se da fokus sa važne stvari da je snažan kriminal u ovoj zemlji, da ga ima na različitim mjestima, prebacujemo na politiku i na borbe ko će sada biti značajniji političar u vrhu države. Takođe mislim da time samo pokazujemo da ne obraćamo pažnju na kriminal onoliko koliko bi trebalo", ocjenjuje Banović.

Demokratska partija socijalista je za kontrolno saslušanje i sprovođenje svih mehanizama koji omogućavaju da institucije legalno rade. Obrad Mišo Stanišić je ipak naglasio da su institucije u slučaju mogućeg prisluškivanja novinara bile efikasne.

Nikola Marković
Nikola Marković
"Kada je u pitanju primjenjivanje mjera tajnog nadzora nad određenim urednicima i novinarima lista "Dan", ja mislim da se tu zaista efikasno djelovalo, da je postavljeni vršilac dužnosti direktora Uprave policije sjutradan smijenio tog čovjeka koji je radio na tim poslovima. Ja mislim da nema ništa efikasnije od toga, da treba prepustiti Unutrašnjoj kontroli MUP-a da odradi svoj posao", rekao je Stanišić.

Da li će predstojeće kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnih institucija pomoći da se nova afera do kraja rasvijetli, pitali smo zamjenika glavnog urednika lista "Dan" Nikolu Markovića čiji su razgovori nelegalno prisluškivani. On kaže da parlamentarna procedura ne može odmoći rasvjetljavanju, ali istovremeno ne vjeruje državnom tužilaštvu.

"Vjerujem da to može biti dodatni pritisak, prije svega na novu ekipu u MUP-u i Upravi policije da pokušaju da rasvijetle ovaj slučaj. Što se tiče tužilaštva tu sam veliki skeptik, jer mislim da profesionalni standardi kao i loša najmera koju godinama iskatuje vrh tužilaštva prema redkaciji Dana neće dovesti do toga da oni bilo šta učine. Uostalom, čitava afera se i dogodila tako što je, koliko je nama poznato tužilaštvo izdavalo nezakonite naloge za naše prisluškivanje. Vjerujem da nakon afere snimak niko zdravomisleći u Crnoj Gori više ne vjeruje tome da nas u redakciji Dana ne prisluškuju", rekao je Marković.
XS
SM
MD
LG