Dostupni linkovi

Snažna eksplozija u centru Damaska, desetine žrtava


Ekslozija u centru glavnog grada
Ekslozija u centru glavnog grada
Snažna eksplozija potresla je Damask. Izvještaji govore da je nebo nad gradom puno dima. Istodobno se vode borbe izmedju režimskih i opozicijskih snaga u neposrednoj blizini prijestolnice. Sirijsko Nacionalno vijeće spremno je na mirovne pregovore, ali naglašavaju da u njima nema mjesta za Bašara al Asada.

Auto bomba eksplodirala je u blizini vladajuće Baath partije u Damasku, kažu svjedoci s mjesta dogadjaja, a potvrdjuju policijski izvori. Pobunjenici tvrde da je poginula najmanje 31 osoba.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, navodi da su među žrtvama većinom civili, ali da među njima i pripadnika snaga bezbednosti. S druge strane, državna televizija javila je da je reč o napadu "terorista", i da je povrijđeno i četvoro djece.

Ambulatna kola kreću se prema mjestu eksplozije, sve ceste koje vode prema sjedištu Asadove stranke su zatvorene za promet osim za prvu pomoć. Agencija DPA javlja da je nekoliko minuta kasnije došlo do još jedne eksplozije u drugom dijelu grada, na policijskom kontrolnom punktu. Agencija se poziva na izvore Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Damask je posljednjih mjeseci često bio meta snažnih eksplozija s velikim brojem žrtava. Za većinu tih eksplozija odgovornost je preuzela ekstremistička opozicijska grupa al Nusra Front.

Istodobno, Sirijska nacionalna koalicija se sastala u Kairu. Nakon što je jučer u Moskvi održan Rusko - arapski forum na kojem je Sergei Lavrov izjavio da postoje naznake pristanka opozicije na mirovne pregovore sa sirijskom vlastima, iz te organizacije stiže vijest da su spremni na pregovore, ali da u njima nema što tražiti Bašar al Asad.

Prema Reutersu, stav opozicije je nešto blaži nego ranije. Izostavljen je direktni zahtjev za uklanjenjem Bašara al Asada s predsjedničke funkcije prije otpočinjanja bilo kakvih razgovora.

No, u dokumentu se naglašava da Asad i ljudi oko njega, moraju odgovarati za krvoproliće, te da mirovni sporazum mora biti postignut u suglasnosti sa SAD i Rusijom.

„Bašar al Asad, vojni i bebjednosni vrh, odgovoran je za odluke koje su zemlju dovele u današnju situaciju i oni ne mogu biti dio političkog rješenja za Siriju“ ističu u opozicijskoj koaliciji.

Od početka ustanka protiv Asadovog režima u martu 2011., prema procjenama Ujedinjenih naroda život je izgubilo gotovo 70 tisuća ljudi.
XS
SM
MD
LG