Dostupni linkovi

"Nestle" u lancu proizvoda sa konjetinom


Nestle logo
Nestle logo
Švajcarska prehrambena kompanija "Nestle" uklonila je sa tržišta u Italiji i Španiji testenine sa govedinom, nakon što je u njima pronađeno konjsko meso.

Najveći svetski proizvođač prehrambenih prizvoda poslednji je u nizu velikih kompanija koje su pronašle tragove konjetine u proizvodima obeleženim kao govedina.

Kompanija je obustavila isporuku dva gotova jela. – raviole (Buitoni Beef Ravioli) i torteline (Beef Tortellini) - od nemačkog dobavljača H.J. Schypke, namenjenih italijanskom i španskom tržištu kao i zamrznute lazanje (a la Bolognaise Gourmandes) proizvedene u Francuskoj, koje distribuira kompanijama koje se bave keteringom.
HJ Schypke je podizvođač, odnosno radio je po narudžbini za JBS Toledo, velike kompanije za preradu mesa čije je sedište u Belgiji.

"Naša laboratorijska istraživanja otkrila su tragove konjskog DNK. Ipak, hrana nije opasna za ljude i obaveštene su vlasti u zemljama u koje su proizvodi isporučeni. Međutim, pogrešno označavanje proizvoda znači neispunjavanje visokih standarda koje potrošači očekuju od nas", saopštili su iz Nestlea.

Portparol "Nestle" rekao je da su veoma nizak nivo tragova konjskog DNK u njihovim proizvodima, iznad jedan odsto.

U ovoj kompaniji ističu da će osim povlačenja pomenuta tri proizvoda, „unaprediti sveobuhvatni program kontrole kvaliteta dodavanjem novog DNK testa pre proizvodnje u Evropi“.

Tokom prošle sedmice iz "Nestlea" je saopšteno da u njihovim proizvodima nema konjskog mesa.

Sredinom januara, irski inspektori su saopštili da su pronašli konjsko meso u burgerima, koje su prodavali veliki britanski trgovinski lanci. Ubrzo je utvrđeno da je u pojedinim zamrznutim namirnicima bilo i do sto procenata konjskog mesa u Britaniji, Francuskoj i Švedskoj.

Organizovana kriminalna aktiivnost?

Skandal u vezi sa pogrešno klasifikovanim prehrambenim proizvodima proširio se do sada na najmanje 12 evropskih zemalja, uključujući i Švajcarsku i Nemačku.
Trag je vodio od Francuske, preko Kipra i Holandije do klanica u Rumuniji. U Švajcarskoj je trgovinski lanac „Co-op“ – poznat po širokom asortimanu organski proizvedene hrane – u ponedeljak morao da povuče devet artikala. Prošle sedmice ova kompanija je saopštila da je pronašla meso u zamrznutim lazanjama koje je proizvela firma Comigel iz Francuske.

„Co-op“ preti kazna švajcarskih vlasti zbog nemara.I nemački distrubuter Lidl najavio da će iz svojih prodavnica u Švedskoj, Finskoj, Danskoj i Belgiji povući neka jela s goveđimmesom, a kod kojih je pronađeno i konjsko meso. Belgijska filijala svetskog lidera u preradi mesa, brazilske kompanije JBS, saopštila je da će privremeno prekinuti proizvodnju i prodaju artikala od mesa iz Evrope.

Rumunija
Rumunija
U međuvremenu, kompanija Spangero (Spanghero), čiji su proizvodi po izbijanju
skandala povučeni sa tržišta, ponovo je počela proizvodnju pošto je inspekcija proverila zalihe mesa u fabrici na jugozapadu Francuske. Prodaja zamrznutih gotovih jela te kompanije i dalje je zabranjena. Vlada u Parizu je prošle sedmice ukinula licencu „Spangeru“ za proizvodnju zbog sumnje da je sračunato prodavao konjsko meso kao goveđe, što je ova kompanija odbacila.

Ovaj skandal je izazvao veliku zabrinutost jer lekovi koji se koriste za lečenje konja mogu biti štetni po ljude, iako nadležni tvrde da ne postoji rizik po zdravlje. Istraga sugeriše da nije reč o slučajnoj zameni mesa već o organizovanoj kriminalnoj aktivnosti.

U Francuskoj i Velikoj Britaniji u toku su opsežne istrage. Dosad su privedene tri osobe. Kritičari ističu da je skandal pokazao da je problem pogrešne klasifikacije mnogo veći nego što se ranije mislilo i koliku opasnost predstavlja nepostojanje utvrđenih pravila u prehrambenoj industriji.
XS
SM
MD
LG