Dostupni linkovi

Priština očekuje sporazume o ukidanju paralelnih struktura


Mitrovica
Mitrovica
Vlasti u Prištini očekuju da će predstojeća runda dijaloga premijera Kosova i Srbije, koja će se održati 19. i 20. februara u Briselu, doneti konkretne sporazume o ukidanju bezbednosnih struktura Srbije na severu Kosova.

Lideri Srba sa severa, ispred paralelnih struktura, međutim navode da su njihove institucije jedine legitimne i legalne na severu Kosova i da bezbednosne strukture u tom delu ne postoje.

Premijer Hashim Thaçi je ispred svog kabineta u ponedeljak kazao da će pozicija kosovske strane biti jasna, a ona se tiče prostriranja vlasti na severu Kosova i ukidanja ilegalnih srbijanskih struktura. To su preduslovi za integraciju Srba sa severa u kosovske institucije i za normalizaciju odnosa sa Srbijom, kazao je Thaçi.

Govoreći više o predstojećoj rundi dijaloga dva premijera, Thaçijev zamenik Hajredin Kuçi izrazio je ubeđenje da će dve strane u Briselu postići konkretne sporazume.

Hajredin Kuçi
Hajredin Kuçi
„Kosovo će otići spremno i poštovaće Ustav i Ahtisarijev plan i siguran sam da ćemo postići sporazum. Postoje signali da se paralelne strukture trebaju ukinuti, ali postoji ta odlučnost, ne samo kod nas, već i kod naših međunarodnih partnera, EU i SAD. Ove strukture su ilegalne ne samo po našem Ustavu, već i po Rezoluciji 1244 SB UN-a“, kazao je Kuçi.

Prethodno je visoka predstavnica EU Catherine Ashton, koja posreduje u dijalogu Kosova i Srbije, ocenila da je predstojeća runda dva premijera najvažnija do sada.

U međuvremenu je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da će paralelne institucije na severu biti zamenjene novoformiranim kosovskim institucijama, koje bi vodili Srbi.

Radenko Nedeljković, ispred srpskih paralelnih institucija na severu, međutim u izjavi za RSE kaže da mu nije jasna takva izjava predsednika Srbije.

„Na severu KiM postoje jedne jedine institucije, institucije RS i te institucije ne mogu da zamene nijedne druge“, dodajući da su se Srbi na prošlogodišnjem referendumu u njihovoj organizaciji izjasnili da ne žele institucije Kosova.

Pored toga za Nedeljkovića su jedine legitimne institucije one srpske, on poriče postojanje bezbednosnih struktura na severu Kosova.

„Ona kategorija ljudi što je nekada radila u MUP Srbije koji su ostali da žive na ovim prostorima sa svojim porodicama, oni ne nose uniformu, nemaju službeno obrazovanje, nemaju službenu legitimaciju, ne primenjuju policijska ovlašćenja i ne mogu da pripadaju bezbednosnim strukturama. Znači reč je o ljudima koji su samo ostali da žive na svojim prostorima. Postoji taj deo, upravni poslovi, koji izdaju lična dokumenta i Srbima, i Albancima i ostalim nealbancima, i vrše registraciju vozila. To su obični činovnici tako da se ne mogu podvesti pod bezbednosne strukture“, kazao je Nedeljković.
XS
SM
MD
LG