Dostupni linkovi

Lideri Srba sa Kosova: Nećemo prihvatiti gašenje institucija


Mitrovica
Mitrovica
Izjava predsednika Srbije o formiranju novih kosovskih institucija koje će zameniti srpske paralelne razočarala je Srbe na Kosovu. Lideri Srba ističu da neće prihvatiti da se srpske institucije gase kao ni da Srbi države Srbije postanu samo zajednica na Kosovu.

Kosovski analitičari navode da Nikolićeva najava znači da Srbija više neće moći direktno održavati svoje institucije na Kosovu.

Jedan od lidera Srba sa severa Marko Jakšić u izjavi za RSE kaže da Srbi na Kosovu nisu oduševljeni izjavom predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, imajući u vidu da on „institucije srpske države menja za albanske institucije u Prištini, a time srpski narod na području Kosova bukvalno više nisu građani države Srbije nego srpska zajednica“.

„To je jedna izjava koja je dosta i rezignirala i razočarala Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Mi tako nešto nećemo da prihvatimo, nećemo da prihvatimo da se institucije države Srbije gase. Ako hoće predsednik države da ukine institucije srpske države na prostoru Kosova i Metohije, on je prvo morao da promeni Ustav države Srbije. Do tada ove institucije za nas su realne, verodostojne i validne. Državni vrh nije, da tako kažem, sveto pismo i mora da sluša ono što građani i narod kažu. Imajući u vidu da je javno mnjenje na svoj način protiv toga da Srbija žrtvuje deo teritorije Kosova zarad ulaska u EU. Pretpostavljam da državni vrh neće smeti da gasi institucije srpske države imajući u vidu da negde 70 posto građana Srbije između Kosova i EU bira Kosovo, o čemu mora da se vodi računa“, kazao je Jakšić.

Azem Vllasi, foto: www.medijacentar.org
Azem Vllasi, foto: www.medijacentar.org
Kosovski premijer Hashim Thaci je prethodno za Radio Slobodna Evropa izjavio da je ponuda Prištine za sever izuzetno velikodušna te da Vlada Kosova ima za obavezu da integriše građane iz tog dela u nov demokratski život, da organizuje slobodne izbore za četiri opštine, a kako bi se formiralo legitimno rukovodstvo.

“Mi ćemo prisvojiti strukture obrazovanja, zdravstva i javnih usluga, ali istovremeno ne pretendujemo da nametnemo vođstvo na severu. Građani u tom delu treba da imaju prava da sami izaberu svoje lidere. Pozvaćemo i OEBS da organizuje i upravlja ovim procesom kako bi bio što pouzdaniji”, kazao je on.

Nikolićeva izjava da paralelne institucije na Kosovu biti zamenjene novoformiranim kosovskim institucijama koje bi vodili Srbi, za kosovskog analitičara, Azema Vllasija znači da Srbija više neće moći direktno da održava svoje institucije na severu.

„Sigurno je da će u lokalnoj vlasti i u drugim institucijama biti Srbi, jer Srbi čine većinsko stanovništvo, ali to znači i da će lokalna vlast i svi ostali mehanizmi biti u okviru ustavnog sistema Kosova. Zvaničnoj Prištini preostaje da vidi koji će biti modaliteti lokalne vlasti u tom delu zemlje, a kako bi se zadovoljili interesi Srba, kao što je to u drugim sredinama na Kosovu gde su Srbi većinsko stanovništvo. Kosovo će se baviti modalitetima, ali to će biti u okviru ustavnog sistema Kosova i to je to“, kazao je Vllasi.

Pitanje srpskih institucija na severu biće glavna tema pete runde razgovora premijera Kosova i Srbije u Briselu, 19. februara, a koju je visoka predstavnica EU Katherine Ashton ocenila najvaznijim delom dijaloga dva premijera.
XS
SM
MD
LG