Dostupni linkovi

Podići svijest o problemu nasilja nad ženama


Građani na ulicama u akciji 'Plesom protiv nasilja'
Građani na ulicama u akciji 'Plesom protiv nasilja'
Sigurna ženska kuća, uz podršku Delegacije Evropske unije, Ministarstva za ljudska prava i Programa UNDP za rodnu ravnopravnost, na centralnom podgoričkom trgu organizovala je u četvrtak masovni ples, kojim su se pridružili međunarodnoj kampanji protiv porodičnog nasilja. Da za poklič te vrste posebno ima mjesta u Crnoj Gori pokazala su posljednja istraživanja koja dramatično svjedoče o raširenosti nasilja, posebno nad ženama.

"Stop nasilju nad ženama! Revolucija je počela ovog trenutka kada počnemo da pjevamo i igramo i kada nas više niko ne može zaustaviti. Igrajmo" - nakon tih riječi Ljiljane Raičević iz Sigurne Ženske kuće na Dan Zaljubljenih stotine građana zaplesalo je na centralnom podgoričkom trgu u jedinstvenoj koreografiji i muzici kojom se glavni grad Crne Gore simbolično povezao sa Briselom, Rimom, Sarajevom, Berlinom, Beogradom, Zagrebom i više od 200 ostalih svjetskih gradova, ustajući protiv nasilja u familiji, čije su žrtve većinom žene.

Koliko je to tabu tema i koliko se iza privida svakodnevice i njene normalnosti često kriju patnje zlostavljenih žena koje zbog predrasuda nemaju snage da dignu glas i zaštite sebe, pitali smo same Podgoričanke:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Direktan link

U red sa milijardom ljudi svijeta koji plesom i muzikom protestuju protiv nasilja nad ženama najprije su u srijedu stali crnogorski parlamentarci na generalnoj probi uoči centralne manifestacije u četvrtak.

"Mnogi se pitaju zašto ples? Kako plesom protiv nasilja ? Ja ću vas podsjetiti na priču o Aski i vuku. Tada je Aska plesom savladala vuka i plesom nadvladala nasilje", kaže Nada Drobnjak, predsjednica Skupštinskog odbora za ravnopravnost polova.

"Prije tačno 32 godine ja sam upoznao moju suprugu i evo mi dosta dugo živimo zajedno. Ja nijesam baš neko sa kime se lako živi, dosta sam težak ali možemo bez nasilja. Može se živjeti harmonično, uz međusobno uvažavanje i poštovanje", kaže poslanik Pokreta za Promjene Koča Pavlović.

Podaci do kojih je u posljednjem istraživanju došao UNDP dramatično su ukazali na sve razmjere ugroženosti žena u Crnoj Gori. Čak svaka treća je žrtva zlostavljanja, samo trećina njih spremna je da to prijavi. Svaka četvrta osoba opravdava nasilje i smatra da ga je izazvala žrtva.

"To jasno pokazuje da je porodično nasilje u Crnoj Gori prekriveno mračnim velom neznanja, straha i ćutanja. To je više nego dovoljno da nas alarmira i da pokaže da svi mi, međunarodne organizacije, nacionalne i civilne institucije i pojedinci moramo biti svjesni da sistem zaštite u Crnoj Gori mora biti dodatno ojačan i da se podigne javna svijest o štetnosti nasilja", naglašava koordinator UN-a Rastislav Vrbenski.

Podgorica je tek prije nekoliko mjeseci dobila sklonište za žrtve porodičnog nasilja. Osim strože kaznene politike u cilju prevencije najavljeno je formiranje političkog kluba za borbu protiv te pojave, te lige uspješnih muškaraca, zastupnika ideje o rodnoj ravnopravnosti.

(FOTOGALERIJA: Plesom protiv nasilja)


Nada Drobnjak još jednom apeluje na potrebu objedinjavanja svih društvenih snaga u borbi protiv demonstracija sile nad pripadnicama nježnijeg pola:

"Podsjetiću vas da svjetske statistike pokazuju da su žene u starosnoj dobi od 15 do 45 godina u većem riziku od nasilja u porodici, seksualnog zlostavljanja, nego od ratova, saobraćajnih nesreća i svih vrsta raka. To znači da je nasilje nad ženama gorući problem protiv koga moramo svi da ustanemo."

Na kraju, vratimo se sugrađankama sa početka priče. Jedna od njih kaže da je najveća odgovornost u borbi protiv nasilja na samim ženama koje moraju prve da reaguju:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00
Direktan link


Ples protiv nasilja održan je na Dan zaljubljenih i to je bila prilika da pitamo Budvanke i Budvane koliko kupuju poklone na Svetog Valentina.

Rezervisani restorani i hotelske večere uz svijeće, dobar promet u cvjećarama - sve su to pokazatelji da je obilježavanje Dana zaljubljenih postao navika mnogih u Crnoj Gori.

Međutim, materijalni dokazi ljubavi zavisiće najviše od dubine džepa, a sudeći prema prvim pokazateljima, za najveći broj građana oni će biti samo simbolični:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG