Dostupni linkovi

Tanović: "Epizoda u životu berača željeza" će imati lijep festivalski život


Danis Tanović sa ekipom filma na festivalu u Berlinu
Danis Tanović sa ekipom filma na festivalu u Berlinu
Najnovije ostvarenje bh. oskarovca Danisa Tanovića u srijedu uveče je imalo svjetsku premijeru na 63. Berlin film festivalu. Tanović za RSE govori o reakcijama publike i njegovim impresijama o filmu.

RSE: Vaš film „Epizoda u životu berača željeza“ jučer je premijerno predstavljen na Berlinaleu. To je istinita priča o romskoj porodici u jednom selu kod Tuzle, odnosno o ženi kojoj je uskraćena medicinska pomoć. Kakve su reakcije publike na film? Da li ste zadovoljni reakcijama?

Tanović: Jesam, zadovoljan sam reakcijama. Film je jako lijepo primljen. Glavni junaci Senada i Nazif su bili jako sretni što su ovdje. Sve je lijepo prošlo. Danas cijeli dan imamo intervjue.

RSE: Da li je već bilo interesovanja da se film prikaže i na drugim festivalima u Evropi i svijetu?

Tanović: Jesu, mada se ja, zaista, time ne bavim. Time se bave producentske kuće. Znam da je film već prodat u desetak, petnaest zemalja i to je ono što je važno.
Danis Tanović
Danis Tanović
RSE: Uticajni inostrani mediji poput Variety i The Hollywood Reporter pišu da je Vaš film dirljiva i izuzetno realna drama koja daje jedan uvid u život siromašne romske porodice. Šta je bila Vaša intencija prilikom snimanja ovog ostvarenja?

Tanović: Upravo je to bila intencija - da pokažem kako neki ljudi žive, da pokušam, možda, približiti te naše susjede o kojima ne znamo baš puno.

RSE: Svečana dodjela nagrada berlinske filmske smotre je 16. februara. Šta će Vam značiti priznanje Festivala, ukoliko ga dobijete?

Tanović: To će, najprije, značiti da sam dobio neko priznanje. Iskreno, nije ovo film koji će ići u neku veliku distribuciju. Ovo je mali film koji je rađen malom kamerom. Tema je velika i važna. Ono što je meni važno, a to i vidim, televizije već otkupljuju film. ARTE TV i RAI TV su ga već otkupili. Film će imati neki lijepi festivalski život i poslije toga, vjerovatno će se prikazivati i na drugim televizijama i kanalima. Svjestan sam da to nije film koji, kako oni vole kazati, appealing to the public (privlačan publici). Biće predstavljen, prvenstveno u Art house kinima.

RSE: Kada će bosanskohercegovačka publika imati priliku pogledati film „Epizoda u životu berača željeza“?

Tanović: Na predstojećem Sarajevo Film Festivalu.

(VIDEO: Trejler za film "Epizoda u životu berača željeza")
XS
SM
MD
LG