Dostupni linkovi

Iran pojačava cenzuru interneta zbog izbora


Internet kafe u Teheranu
Internet kafe u Teheranu
Golnaz Esfandiari, priredila Biljana Jovićević

Iran se već priprema za predsjedničke izbore, koji će se održati 14. juna, tako što ovih dana počinje primjena novih mjera sa ciljem pojačanja cenzure na internetu.

Posljednjih je dana u Iranu proširena lista online aktivnosti koje potpadaju pod krivična djela, uključujući i poziv putem interneta na bojkot predsjedničkih izbora, organizovanje protesta preko društvenih mreža ili vrijeđanje predsjedničkih kandidata.

Potom, prema navodima agencija FARS i ISNA, bilo kakvo povezivanje sa Facebookom, Twitterom i ostalim sajtovima zabranjenim u Islamskoj republici Iranu, te promovisanje bilo kojeg blokiranog sajta, zakonski je kvalifikovano kao krivično djelo.

Iran je i prije ovoga bio poznat kao jedan od najvećih cenzora interneta na svijetu. Režim je zabranio desetine hiljada internet stranica uz obrazloženje da su nemoralni ili ugrožavaju nacionalnu sigurnost, a u takve spadaju informativni sajtovi i društveni mediji.

Cilj novih cenzorskih mjera je povećati pristisak na ljude koji koriste internet i društvene mreže kao platformu za promovisanje političkog aktivizma.

Prošle je sedmice Vlada Sjedinjenih Američkih Država uvela sankcije za iransku cyber policiju, poznatu pod imenom FATA, koja je formirana još 2009, a koja je upadala u internetsku poštu i naloge političkih aktivista, brisala sve anti-vladine blogove i hapsila blogere.

Nekolicina aktivista i blogera u Iranu proteklih je godina hapšena zbog online aktivizma, uključujući i za postove na Facebooku. U novembru prošle godine iranski bloger Satar Behešti umro je u zatvoru nakon što ga je uhapsila jedinica za cyber kriminal.

Širok prostor za zloupotrebe

Prije dva dana je pak predsjedavajući Radne grupe za determinisanje kriminalnih sadržaja, Abdolsamad Koramšabi, rekao agenciji FARS, da je to tijelo napravilo novu listu kriminalnih aktivnosti na interentu, na sastanku održanom 6. februara, kojem su pored ostalih prisustvovali državni tužilac i dva predstavnika zakonodavnih institucija.
Teheran: Provjera opreme provajdera
Teheran: Provjera opreme provajdera

Tako su na novi popis uvrštene kvalifikacije kao što je „uznemiravanje javnog mnjenja“, „stvaranje crne slike i rasprava o temama koje su protiv realnosti u Iranu" čime je vlastima u Teheranu ostavljen više nego širok prostor za određevanje šta je sve kriminalni akt.

U nova zločinačka djela u Iranu sada spadaju i objavljivanje i promovisanje vijesti o izbornom bojkotu, nelegalna upotreba vladinih sajtova za svrhe kampanje, objavljivanje materijala u cyber prostoru čiji je cilj miješanje u izbore, te internet kampanja prije i nakon zvaničnih rokova za vođenje kampanje.

Dan nakon što je lista objavljena, bilo kakvo linkovanje i promovisanje blokranih internet stranica takođe je proglašeno krivičnim djelom.

Poludržavna agencija ISNA je navela da su nove kvalifikacije dodate Članu 21 Iranskog krivičnog zakona za kompjutere.

„Prije su mnogi od sajtova u državi, uključujući i neke zvanične, među svoje linkove ipak imali uključene Facebook i Twitter", navela je ISNA i dodala "da sada nakon što su navedeni akti dodati listi kriminalnih sadržaja, od sajtova se zahtijeva da uklone te linkove“.

Agencija FARS je takođe potvrdila ovaj stav i dodala da će se internet stranice i blogeri koji budu kršili nove propise smatrati odgovornim za činjenje krivičnog djela.
XS
SM
MD
LG