Dostupni linkovi

Savetnik predsednika: Srbija ima ozbiljne pregovaračke adute sa Prištinom


Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je u sredu uveče da Srbija u dijalogu sa Prištnom ima ozbiljne pregovaračke adute, i da u narednu rundu dijaloga ulazi sa jasno definisanim ciljem uspostavljanja zajednice srpskih opština.

"Srbija ima sve preduslove da u narednu rudnu razgovora uđe jedinstveno, samopouzdano i sa jasno definisanim ciljem - uspostavljanje zajednice opština koja bi Srbima omogućila da uživaju onakva stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku", kazao je Đurić novnarima nakon sastanka državnog vrha o narednoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, na sastanku državnog vrha u kabinetu predsednika zaključeno je da je u dijalogu nepohodan suštinski napredak i da postoji prostor za kompromis.

"Važno nam je da druga strana uvidi da budućnost leži u postizanju kompromisa, ne može jedna da dobije sve, a druga da izgubi sve. Srbija ima ozbiljne pregovaračke adute, inače razgovora ne bi ni bilo. Priština bi nastavila sa svojim insistiranjem da je nezavisna država i da ni o čemu ne može da se pregovora", kazao je Đurić.

Sastanku su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik valde Aleksandar Vučić, direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin i ministri spoljnih poslova Ivan Mrkić i regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović.
XS
SM
MD
LG