Dostupni linkovi

Oštre osude nuklearne probe Severne Koreje


Mesto gde je izvedena nuklearna proba
Mesto gde je izvedena nuklearna proba
Severna Koreja saopštila je da je u utorak uspešno izvela treću podzemnu nuklearnu probu, što je izazvalo međunarodnu osudu. Istog dana održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) koji je oštro osudio nuklearnu probu i najavio dalje akcije.

U saopštenju koje je na vanrednom sastanku odobrilo svih 15 članica SB UN navodi se da proba predstavlja "jasnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti". Savet UN je podsetio da je u rezoluciji, koju je jednoglasno usvojio u januaru i kojom su pojačane sankcije protiv Severne Koreje, obećao da će preduzeti "značajnu akciju" u slučaju nove nuklearne probe.

"U skladu s tom obavezom i sa ozbiljnošću kršenja (rezolucije), članice Saveta bezbednosti će odmah početi da rade na odgovarajućim merama u okviru rezolucije Saveta bezbednosti", navedeno je u saopštenju.

Zvanična severnokorejska novinska agencija je objavila u utorak da je cilj najnovijeg testa bio “zaštita naše nacionalne bezbednosti i suvereniteta od neprijateljstva SAD”. Vest je objavljena i na državnoj televiziji.

"Potvrđeno je da je nuklearni test izvršen na perfektan i savršen način korišćenjem minijaturne i lakše nuklearne naprave veće eksplozivne snage nego ranije, kao i da nije imao nikakve negativne posledice po životnu sredinu”, saopštio je voditelj.

Ova vest je objavljena nakon što su američki seizmolozi registrovali potres snage 4,9 stepeni Rihtera u regiji u kojoj je izvršena nuklearna proba.

Ovim potezom Pjongjang prkosi sankcijama Saveta bezbednosti UN koji traži od njega da prekine program razvijanja nukelarnog naoružanja.

Test - koji je izvršen uoči obraćanja predsednika SAD Baraka Obame naciji u utorak veče - osudili su osim SB UN i generalni sekretar UN Ban ki Mun, zapadne zemlje, Japan i Južna Koreja.

Mun je okarakterisao ovaj potez Severne Koreje kao “jasan i težak prekršaj” rezolucije UN, i provokaciju koja “destabilizuje”. On je upozorio Pjongjang da će trpeti “ozbiljne posledice” ukoliko nastavi probe, izražavajući uverenje da će Savet bezbednosti „ostati ujedinjen i preduzeti odgovarajuće mere“.

Obama je pozvao na “brzu i kredibilnu akciju međunarodne zajednice”. On je istakao da “provokativni” nuklearni test neće učiniti Severnu Koreju bezbednijom, kao i da će Vašington “nastaviti da preduzima neophodne korake da odbrani” svoje saveznike u Aziji.

Japanski premijer Šinzo Abe nazvao je potez Severne Koreje “ozbiljnom pretnjom” koja se ne može tolerisati.

Protesti u Seulu zbog nuklearne probe
Protesti u Seulu zbog nuklearne probe
Južna Koreja je istakla da je to “neprihvatljiva pretnja bezbednosti korejskog poluostrva i severnoistočne Azije”. Ministar odbrane Južne Koreje Kim Kvan-Jin kazao je novinarima da se snaga nuklearne eksplozije procenjuje između šest i sedam kilotona i da je zvanični Seul stavio svoju armiju u stanju “visoke pripravnosti”.

“Južna Koreja će odlučno sarađivati sa svojim saveznicima, uključujući SAD i međunarodnu zajednicu. Učinićemo sve da Severna Koreja plati cenu zbog nuklearne probe”.

Potez Pjongjanga je osudila i Rusija, koje inače ima bliske odnose sa njim.

Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je poručio: "To, naravno, zaslužuje osudu. Još jednom se pokazalo da vlasti Severne Koreje ignorišu međunarodno pravo i odluke Saveta bezbednosti, što iziskuje adekvatnu reakciju. Nadamo se da današnji potez Pjongjanga neće biti iskorišćen kao izgovor za jačanje vojnih aktivnosti na korejskom poluostrvu”.

Kina, kao najbliži saveznik Severne Koreje, izrazila je “snažno protivljenje” ovom testu.

Ministarstvo inostranih poslova u Pekingu je pozvalo na uzdržanost i obnavljanje razgovora o nuklearnom oružju - koji su nekoliko godina u zastoju – između Severne i Južne Koreje, Kine, SAD, Japana i Rusije.

To je prvi nuklearni test u Severnoj Koreji od dolaska na vlast Kim Džong Una u decembru 2011, nakon smrti njegovog oca Kim Džong Ila. Severna Koreja je izvela nuklearne probe 2006. i 2009. godine.

Pošto je Severna Koreja 12. decembra 2012. lansirala raketu dugog dometa i poslala satelit u svemir, Savet bezbednosti UN, uključujući i Kinu, pod pritiskom SAD, Južne Koreje i Japana, usvojio je rezoluciju kojom su Pjongjangu uvedene nove sankcije.

SAD i susedi Severne Koreje se pribojavaju da ona teži da napravi nuklearno oružje koje bi moglo da se lansira raketama dugog dometa.
XS
SM
MD
LG