Dostupni linkovi

Haranga na neistomišljenike u Republici Srpskoj ne jenjava


Milorad Dodik i Nikola Špirić, foto: mojevijesti.ba
Milorad Dodik i Nikola Špirić, foto: mojevijesti.ba
Režimski spin o navodnom rušenju Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika nastavljen je i u februaru.

Da vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata nema namjeru odustati od konstrukcija o vanjskim i unutrašnjim neprijateljima potvrdio je i potpredsjednik te partije Nikola Špirić:

„Nije tajna da su kroz nevladin sektor već odštampane značke izvan prostora bivše Jugoslavije u kojima su obilježne te organizacije koje će dolaziti i na kojima piše borba protiv ovog, borba protiv onog, itd., dakle, buđenje nevladinog sektora kroz pokroviteljstvo pojedinih političkih partija treba da napravi nestabilnost", poručuje Špirić.

Ma koliko god smiješna bila konstrukcija visokog funkcionera SNSD-a, čija bi iskarikirana parola glasila „značkom na Republiku Srpsku“, njena suština ponovo upućuje na određenu vrstu linča svih neistomišljenika režima.

Profesor na banjalučkom Filozofskom fakultetu Miodrag Živanović ima objašnjenje za takvo ponašanje vlasti:

„Izraz jedne gotovo panike koja se događa uvijek u takvim situacijama kada establišment osjeća da gubi tlo ispod nogu. Mislim da je to pokušaj skretanja pažnje sa onoga što je veliki problem i RS-a i cijele BiH, a to su katastrofalna ekonomska situacija, gubljenje nade, destrukcija socijalnog tkiva društva itd..“

Histerija režima, čini se, više od svega ujedinjava opoziciju u Republici Srpskoj. Ove stranke složne su u ocjeni da slijedi izuzetno teška godina u socijalno-ekonomskom smislu, a da vlast u nedostatku rješenja i potencijala proizvodi teorije zavjere.

Na nedavno održanim bilateralnim sastancima, lideri opozicije složili su se u ocjeni da je ponašanje režima danas neskriveno diktatorsko.

„Opšti ambijent u RS je sve manje demokratičan, sve više dobija formu u kojoj svako drugačije mišljenje, ne sam o više političara nego i predstavnika medija, građana, inteligencije, odmah stavljeno pod kvalifikacije ’izdajnici, plaćenici.’ Takvu vrstu kvalifikacije i podjele praktikuju samo oni koji su davna prošlost – Čaušesku, Gadafi i slični dikatotori koji su završili svoju političku karijeru na ružan način. Mi to ne želimo. Želimo promjenu demokratskim sredstvima", kaže predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

Svoje viđenje stanja u RS dao je i predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić:

„Jedna opšta haranga koja je stvorena teorijom zavjere - da se spremaju pučevi i smjene u RS na osnovu planova i finansiranja iz inostranstva i da su svi oni koji ne podržavaju mišljenja aktuelne vlasti, koji ukazuju na probleme i kritikuju aktuelno stanje ustvari neprijatelji i strani plaćenici.“

Aktuelna vlast istinski strahuje od gubitka povjerenja građana koje je bilo evidentno na prošlim lokalnim izborima - ističe Dražen Crnomat iz nevladine organizacije Unsa Geto. Crnomat objašnjava šta vlast radi u posljednje vrijeme:

„Iskazuje nekakvu zloćudnu šizofreniju ne znajući kamo i gdje udara. Ta šizofrenija je proizvod inherentne nesposobnosti vlasti da obezbijedi bolji život i dadne nekakve perspektive budućnosti.“

U teorijama zavjere do sada su spominjana narandžasta proljeća, značke, nevladin sektor i opozicija. Ono što se ne spominje, a što najviše žulja vladajuću elitu, jeste volja birača koja se, sudeći prema panici unutar režima, mijenja na njihovu štetu.
XS
SM
MD
LG