Dostupni linkovi

Identificirano 18 žrtava rata u Hrvatskoj


Stručnjaci članu obitelji predstavljaju rezultate analize
Stručnjaci članu obitelji predstavljaju rezultate analize
U Zagrebu su u utorak identificirani posmrtni ostaci 18 osoba stradalih u ratu 1991 – 1995. U preko 90 posto radi se o osobama srpske nacionalnosti stradalim 1991, odnosno 1995. godine u akcijama „Bljesak“ i „Oluja“.

Osamnaest obitelji moći će nakon dvije decenije neizvjesnosti pokopati svoje najmilije. Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u utorak su identificirani posmrtni ostaci 18 osoba ekshumiranih iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica u pet hrvatskih županija koje su bile zahvaćene ratom. Dovršene su analize za još pet osoba, ali kako se obitelji nisu pojavile, identifikacija nije mogla biti obavljena. Željka Carević došla je iz Srbije na identifikaciju svekrve.

“Ekshumacijom je pronađena. Ona je ubijena u dvorištu vatrenim oružjem. Svekar je navodno zaklan u kući, i do njega još nismo došli. To se dogodilo u Vučjaku Čečavačkom, općina Slavonska Požega, 10. 12. 1991. godine“, priča Carević.

Milenko Ostojić
Milenko Ostojić
Na upit zna li se tko je to učinio, odgovara:

„Ne. Priča se svašta, ali ono što nije potvrđeno ostaju samo priče.“

Milenko Ostojić došao je iz jednog sela pored Osijeka zbog bratića, koji je stradao u „Bljesku“.

„Došao sam ovdje na identifikaciju posmrtnih ostataka svoga bratića, koji je poginuo 1. maja 1995. kao civil u selu Ratkovci, općina Gornji Bogićevci. Nesposoban je bio - nije imao ni bubrega - tako da nije bio vojno aktivan, nego je stradao kao civil“, kaže Ostojić.

RSE: Zna li se kako je stradao?

„Pa, upucan je. Ubijen.“

Uzrok smrti - rat

Dragica i Dragan Orlić nakon 17 godina našli su oca Nikolu, poginulog u „Oluji“ nedaleko svog doma u Ličkom Petrovom Selu.

„Ima' je vene i nije mog'a da stigne do kuće i do kolone.“

„Uzrok smrti je…, “ krenuo je brat Dragan.
Dragica i Dragan Orlić
Dragica i Dragan Orlić

„Rat!“ uskočila je sestra.

„Udarac u glavu,“ nastavio je brat. „Ne znaju šta je tačno, ali uglavnom – na glavi je povreda.“

I tako 18 puta. Preko 90 posto identificiranih su srpske nacionalnosti. Nakon ovih 18 identifikacija, još se 1704 osobe vodi kao nestale u Hrvatskoj, njih 968 iz 1991-92., i njih 736 iz 1995. godine. Procesu identifikacije nazočio je i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, koji se obratio okupljenim obiteljima.

„Mi smo sa kolegama iz Hrvatske učestvovali u svim prethodnim fazama – od prikupljanja i razmene informacija, prisustvovali smo ekshumacijama kao posmatrači po međudržavnom sporazumu i protokolima koje imamo potpisane na lokacijama na kojima su pronađeni vaši najmiliji. Danas smo sa vama. Želimo da podelimo i vašu tugu i da vam ja u ime Vlade, u ime komisije i mojih saradnika izrazim saučešće“, kazao je Odalović.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i predstojnik Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić za RSE je govorio o preostalim otvorenim pitanjima vezano za nestale u odnosima sa Srbijom.

„To su informacije o mogućim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobišta nestalih osoba, o grobnicama koje su premještane na ranije okupiranim područjima Hrvatske i informacije o preostalim nestalim osobama. To je proces koji je dugotrajan i nije jednostavan, ali mi od tih otvorenih pitanja ne odustajemo“, istaknuo je Grujić.

Za sljedeći mjesec dogovoren je radni sastanak hrvatskog i srpskog povjerenstva za nestale.
XS
SM
MD
LG