Dostupni linkovi

Dačić - Bevanda: Srbija i BiH moraju izaći iz začaranog kruga 90-ih


Premijer Srbije Ivica Dačić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, nakon današnjeg susreta u Palati Srbije u Beogradu, saopštili su da je "prioritet prioriteta" dvije zemlje ekonomska saradnja, kao i da je dogovoreno da se uspostavi samit dvije vlade koji bi se naizmjenično održavao u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Oni su, nakon bilateralnog i plenarnog susreta, u obraćanju novinarima, kazali da je tokom sastanaka bilo riječi o saradnji dvije zemlje na svim poljima, a posebno u procesu evrointegracija, pitanjima međudržavne granice, readmisije i povratka izbjeglica, ali i svim zajedničkim pitanjima dva susjeda.

Premijer Srbije Dačić rekao je da su razmatrana prioritetna pitanja za građane dvije zemlje i naglasio da "treba izaći iz začaranog kruga 90-ih".

"Treba tražiti ono što nas spaja, a ne razdvaja. Očekujemo da imamo dobre odnose i sa FBiH, a ne samo sa RS-om. Spremni smo i za unapređenje tih odnosa", kazao je Dačić pozdravivši potpisivanje sporazuma tužilaštava BiH i Srbije u vezi s postupcima ratnih zločina.

Dačič je takođe iskazao potrebu dvije zemlje za proširenjem ekonomske i trgovinske saradnje, kako je rekao, u svim oblastima, ali čak i u oblasti odbrane, kao što su obuka, školovanje, ali i vojno-ekonomska saradnja.
XS
SM
MD
LG