Dostupni linkovi

Razgovori o uključivanju talibana u mirovni proces u Afganistanu


Asif Ali Zardari, Hamid Karzai i David Cameron
Asif Ali Zardari, Hamid Karzai i David Cameron
Britanski premijer David Cameron domaćin je ključnih razgovora o afganistanskom mirovnom procesu. Glavna tema rasprave afganistanskog i pakistanskog predsjednika biće granična sigurnost i uključivanje talibana u mirovni proces koji bi mogao imati efekta.

Ovo je treći krug razgovora otkada je Cameron inicirao trilateralne susrete prošle godine. Nakon Kabula i New Yorka ovoga puta je domaćin Chequers, nadomak Londona. Osim predsjednika prvi put učestvuju i vojni i obavještajni šefovi dviju zemalja.

Planirano je da će se NATO trupe povući iz Afganistana krajem iduće godine. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague izjavio je kako ovi susreti trebaju pomoći dvjema državama da „izgrade bližu saradnju oko zajedničkih interesa u bliskoj budućnosti“.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, zajedno s ključnim dužnosnicima svojih zemalja, dogovorili su da će zajedno raditi na uspostavi sigurnosti, nakon što se medjunarodne snage povuku. Očekuje se da bi, već početkom 2015.godine domaće snage sigurnosti trebale kontrolirati glavne gradove.

Downing Street je, nakon večere britanskog premijera i dvojice predsjednika, izdao saopštenje kako "ovaj trilateralni proces šalje vrlo jasnu poruku talibanima da je krajnje vrijeme za svakoga da počne učestvovati u mirnoj političkoj transformaciji Afganistana“.

Prevladavanje nepovjerenja između Afganistana i Pakistana ostaje centralno pitanje. Posebno privodjenje talibana za pregovarački stol.

Kabul je jasno stavio do znanja da pozitivnim ocjenjuje nedavni potez Islamabada, kada je iz zatvora pušteno nekoliko talibanskih boraca. No ističu da bi tek oslobađanje bivšeg drugog čovjeka afganistanskih talibana, mule Baradara, značajnije moglo utjecati na talibane da se priključe pregovorima.

Hamid Karzai je izjavio da ne želi ponavljati greške koje su napravljane kad se prije četvrt stoljeća Rusija povukla iz Afganistana gurajući zemlju u građanski rat. Pozvao je i narod da preuzme inicijativu.

„Ni komunistička, ni mudžahedinska vlast nisu zemlji donijele sigurnost i mir, zbog čega moramo biti vrlo oprezni. Naučimo iz grešaka iz prošlosti i izaberimo pažljivo put kojim ćemo osigurati stabilnost“, kazao je Hamid Karzai.
XS
SM
MD
LG