Dostupni linkovi

Jahjaga: Spremni smo da rešimo probleme iz prošlosti


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u nedelju u Minhenu da su institucije Kosova opredeljene da animozitete iz prošlosti u odnosima sa Srbijom ne treba ostaviti mlađim generacijama, već ih treba sada rešavati.

Tokom razgovora sa zamenikom potpredsednika SAD Džozefom Bajdenom u Minhenu, gde učestvuje u radu međunarodne konferencije o bezbednosti, Jahjaga je izrazila zahvalnost SAD za pomoć koju su pružile i pružaju konsolidaciji države Kosovo i kosovskom društvu.

"Republika Kosovo je učinila značajan napredak na putu evropskih integracija i sada pokazujemo dobru volju za normalizaciju odnosa sa Republikom Srbijom. Mi smo opredeljeni za taj proces, duboko ubeđeni da animozitete prošlosti ne ostavimo kao breme budućnim generacijama", rekla je Jahjaga, a saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je izrazila spremnost da se kao predsednica Kosova susretne sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kako bi dali podršku razgovorima dve vlade, i kako bi se odnosi između "dve suverene i nezavisne države u celosti normalizovali".

Zamenik predsednika SAD preneo je podršku za evropsku agendu Kosova, kao i dijalogu između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa između dve zemlje, ocenjujući sastanak Jahjage i Nikolića kao značajan doprinos tom procesu.
XS
SM
MD
LG