Dostupni linkovi

Ko će profitirati iz afere sa Dačićem


Ivica Dačić
Ivica Dačić
U Srbiji je izbila afera otkrićem da se premijer Ivica Dačić pre četiri godine sastajao sa Rodoljubom Radulovićem, članom narko-klana Darka Šarića, o čemu su policija, šef kabineta bivšeg predsednika Borisa Tadića, znali još dok su se ti susreti događali.

Demokratska stranka zove na vanredne izbore, pojedini analitičari takođe smatraju da verovatnoća da se oni raspišu nije mala, Srpska napredna stranka ćuti, a sednicu Predsedništva održaće u ponedeljak.

I dok lider demokrata Dragan Đilas poziva na raspisivanje vanrednih izbora jer je to, navodno, jedino u interesu zemlje u ovoj situaciji, novinari i analitičari pokušavaju da odgonetnu stav Srpske napredne stranke, koja još uvek ne odgovara na ovakve pozive lidera demokrata.

Sve što se iz redova stožerne koalicione partije moglo čuti jeste izjava njene potpredsednice Zorane Mihajlović, koja je potvrdila da će Predsedništvo Srpske napredne stranke u ponedeljak održati sednicu na kojoj će razmatrati poslednje događaje na političkoj sceni. Visoka funkcionerka SNS-a je dodala da će stranka izneti svoj stav o aktuelnoj situaciji, ističući da partija ne beži od izbora. Prema njenim rečima, na sednici će biti reči i o odnosima u vladi i izborima, što je, kako je istakla, normalna stvar.

"Stav SNS je da od izbora ne bežimo, ali je naša želja da učinimo sve što je moguće kroz reforme, borbu protiv kriminala i korupcije i da krenemo u promene u Srbiji", kazala je Mihajlović, potpredsednica SNS-a i ministarka energetike.
Jelko Kacin
Jelko Kacin

Kako bi se eventualni vanredni izbori odrazili na proces evrointegracija Srbije i dijalog Beograd-Priština, kao najznačajniji deo tog procesa? Odgovarajući na to pitanje Radija Slobodna Evropa, Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju ocenjuje da su sve druge priče koje trenutno opterećuju srpsku poltitičku scenu manje važne od šanse da Srbija za nekoliko meseci izbori dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

“Ja mislim da je srpska vlada u ovom momentu u potpunosti posvećena ispunjavanju uslova za dobijanje datuma za početak pregovora sa početak pregovora o članstvu sa Evropskom unijom. Zato su eventualne spekulacije o vanrednim izborima u ovom momentu, po meni, nerealne. Ja mislim da će Srbija iskoristiti tu istorijsku šansu da se izbori i da će na kraju i izboriti taj datum i zato bih rekao da su sve druge priče koje u ovom momentu opterećuju srpsku političku scenu manje važne od te", ističe Kacin.

Defektna demokratija

Politički analitičar i profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković za RSE procenjuje kakva bi mogla biti reakcija naprednjaka.

"Mislim da oni neće direktno atakovati, jer su razlozi neki koje je istakao Dačić vrlo ozbiljni i za uvažavanje, ali će verovatno situaciju iskoristiti da pritisne do kraja da se rasvetle svi oni korupcioni slučajevi u firmama i institucijama koje je, da tako kažem, u podeli političkog plena posedovao SPS i da će ovoga puta Dačić i vrh SPS-a morati da izađu u susret zahtevima koji dolaze od naprednjaka", ocenjuje Stojiljković.

Na upit da li iza ove situacije koju Dačić naziva nameštaljkom stoje interesi SNS-a ili interesi opozicije npr. Demokratske stranke, Stojiljković ističe:

"Vi niste morali da isposlujete tu situaciju, čim se nešto desi odmah se prave proračuni ko je time profitirao ili ko stoji iza te kuhinje. Međutim, ovde se može raditi i o interesu da se ključno mesto direktora policije koje se politizuje već dugo i koje se dugo već brani i u kome dugo ne dolazi do promene da to bude neki neposredni povod za ovu vrstu događaja, a da se onda procenjuje ko to može politički naplatiti".

On dodaje da je sama činjenica da premijer ima ikakve veze sa strukturom klana koji se bavi trgovinom drogom veoma ozbiljna, bez obzira što je Dačićeva odbrana veoma uverljiva.

Stojiljković smatra i da činjenica da se tek sada obelodanjuje podatak o kontaktu Dačića sa Radulovićem, iako se do tih saznanja došlo u periodu mandata prethodnog premijera, ukazuje da je u Srbiji na delu defektna demokratija.

"Da vlast ne stanuje na svojoj punoj adresi, da su krhke i nestabilne institucije, da su tužne činjenice da se očito nismo oslobodili tradicije da se preko bezbednosnih službi pokušava upravljati političkim životom i da kod nas nema dovoljne civilne kontrole nad represivnim aparatima, a da su pravosudne institucije sluškinje politike", zaključuje sagovornik RSE.

Stojiljković ocenjuje da će reakcija Srpske napredne stranke biti u skladu sa procenom partije koliko će moći da dobije ili izgubi daljim otvaranjem ove priče. On smatra da će SNS verovatno podržati Dačića jer očito nije bio informisan s kim se susreće, ali da će sa druge strane to otvoriti dalji pritisak da se stane na kraj zaštiti sopstvenih stranačkih kadrova u sumnjivim privatizacijama.

"Mislim da će naprednjaci ići na tu strategiju koja je razumljiva. Ne rušimo vladu, ne rušimo premijera, ali ne dozvoljavamo ni da njegova policija i partija zaustavljaju neke pocese gde postoje neke indicije ili osnovane sumnje da je bilo koruptivnih šema i situacija", kaže Stojiljković.

Dačić: SNS ne stoji iza "prljave kampanje"

Inače, premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je britanskoj agenciji Rojters da njegov koalicioni partner Srpska napredna stranka ne stoji iza pokušaja njegove diskreditacije.

"Ovo je napad na jedinstvo vlade i pokušaj određenih snaga da iznude vanredne izbore u trenutku kada vlada ima mnogo važnijih pitanja kojima treba da se bavi. Mi verujemo da je SNS je potpuno kredibilan partner i postoji jedinstvo unutar vlade", rekao je Dačić.

Agencija je dodala da se Dačić tako distancirao od komentara koje je ranije u subotu Rojtersu dao neimonavni visoki funkcioner socijalista koji je rekao da iza prljave kampanje protiv premijera i lidera SPS stoji SNS.

Dačić je optužio policiju da ga nije obavestila da je Rodoljub Radulović bio pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića. Na konferenciji za novinare u subotu u sedištu Socijalističke partije Srbije, on je rekao da je u zvaničnoj knjizi MUP-a Srbije o organizovanom krimanalu navedeno da kriminalna grupa Darka Šarića ima 29 članova, ali da među njima nije bilo Radulovića.

Direktor policije Milorad Veljović nije želeo da komentariše optužbe Dačića.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević poručio je da rad tužilaštva na slučaju "Šarić" nije završen i da će tužilaštvo bez medijskih najava i nepotrebnih podsećnja posao do kraja obaviti profesionalno.

Nezavisni policijski sindikat Srbije pozvao je Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da za mesto direktora policije nađu kompromisno rešenje zasnovano na zakonu, što "svakako nije" aktuelni direktor Milorad Veljović.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas zatražio je hitno raspisivanje vanrednih izbora, ocenivši da su oni "jedini mogući izlaz iz ovakve situacije u zemlji", dok je Liberalno demokratska partija saopštila je da su Srbiji potrebni izbori koji će prekinuti aferašku politika i naterati političare da poštuju red i prestanu da kalkulišu.

Demokratska stranka Srbije saopštila je da premijer smesta mora da podnese ostavku.
XS
SM
MD
LG