Dostupni linkovi

SAD: Direktor Tajne službe Mark Saliven odlazi u penziju


Direktor američke Tajne službe Mark Saliven saopštio je u petak da odlazi u penziju, čime je okončan buran period za tu agenciju, obileležen prije svega skandalom sa prostitutkama u Južnoj Americi.

Tokom sedam godina na čelu Tajne službe Saliven je dva puta došao u neugodnu situaciju.

U maju prošle godine se, u obraćanju Kongresu, izvinio zbog ponašanja službenika Tajne službe umiješanih u skandal sa prostitutkama u Kolumbiji 2004. godine. Skandal, otkriven u aprilu 2012, odnosi se na 13 agenata Tajne službe i vojnog osoblja SAD, koji su se u Kolumbiji uoči posjete predsjednika SAD Baraka Obame "zabavljali" sa prostitutkama.

Slučaj je završen tako što je osmoro agenata moralo da napusti službu, troje je oslobođeno optužbi, a najmanje dvoje njih i dalje pokušavaju da dokažu da nisu krivi i ostanu u službi.

Saliven je, takođe, 2009. morao da objasni kako je dvoje ljudi neovlašćeno ušlo na državnu večeru u Bijeloj kući. Taj incident nije predstavljao samo kršenje protokola, već je i podstakao polemiku o tome koliko lako bilo ko može da se približi predsjedniku i potpredsjedniku SAD.

Odluka o Salivenovom penzionisanju stupa na snagu 22. februara, a još nije poznato ko će ga zamijeniti na čelu Tajne službe.
XS
SM
MD
LG