Dostupni linkovi

Srbiju šokirao intervju polugole voditeljke sa Dačićem


Ivica Dačić sa voditeljkom u Nemogućoj misiji
Ivica Dačić sa voditeljkom u Nemogućoj misiji
U Srbiji se digla velika političko-medijska prašina nakon što je srpski premijer Ivica Dačić gostovao u skandalozno neukusnom tabloidnom TV šou-programu „Nemoguća misija“TV Pink u kojoj je odgovarao na pitanja polugole lažne voditeljke bez donjeg veša, što su kamere i zabeležile.

Autorima ove frapantno neukusne provokacije u stvari je i bio cilj da se vidi kako će premijer na nju reagovati. Siroti Dačić se u nelagodi smejulji, a video klip koji je to ovekovečio stigao je do britanskih i drugih medija, a na youtubu postigao milionsku posećenost.

Skandalozni razgovor sa premijerom trebalo je da bude prikazan u četvrtak, ali je Radiodifuzna agencija u međuvremenu od medija tražila ne emituju snimak kojim se krše i medijski zakoni i osnovni postulati profesije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije ovaj medijski skandal okarakterisalo je pre kao pornografiju nego kao medijsku provokaciju, čime se dodatno vulgarizuje i degradira ionako prilično urušena srpska medijska scena.

Britanski tabloid The Sun uz tekst o srpskoj Sharon Stone koja intervjuiše premijera nastojeći da u njemu pokrene basic instincts, kaže da bi i sam rado navukao svog premijera Camerona na sličan tanak led, ali Milica Pešić, izvrssna direktorka londonskog Instituta za medije i različitosti, kaže za Radio Slobodna Evropa da se ovako nešto ne bi moglo dogoditi u britanskim medijima, makar bili i tabloidi:

“Ja mislim da se u Britaniji tako nešto nije desilo, da se čak ni jedan SUN ne bi usudio da tako nešto uradi. Dakle, tako nešto nisam za dvadeset godina videla u Britaniji. Generalni princip je u nekom etičnom novinarstvu da vi morate da čuvate i dignitet onog koga intervjuišete i dignitet svoje publike i dignitet svog medija – bez obzira da li se radi o političaru, nekoj drugoj javnoj ličnosti ili sasvim običnom građaninu koga ćete na ulici cirirati”.

Ivica Dačić naknadno uverava da pristavši na intervju nije znao u kakvu će zamku upasti i kako nije dao zeleno svetlo za emitovanje snimljenog materijala. Još jednom Milica Pešić:

„Ako i nije znao, kad je video to što je video, trebalo je jednostavno da ustane i da napusti to snimanje“.


TV provokacija koja se dogodila ispod je svakog medijskog nivoa, čak i degutantno tabloidnog, smatra Neda Todovorović, profesorka novinarstva na Fakultetu političkih nauka, kojoj se, takođe, najpre postavlja pitanje zašto javne ličnosti učestvuju u tabloidnim programima:

”Ne vidim razlog da političari i javne ličnosti uopšte idu u tu vrstu tabloidnih programa, ali u konkretnom slučaju ne znam kontekst i ne mogu da komentarišem. Ja samo znam ono što se dogodilo, a to što se dogodilo ne zaslužuje nikakav komentar jer je ispod svakog nivoa ponašanja medija; bilo da su ozbiljni ili tabloidni, mediji ne mogu tako da se ponašaju i ja sam neko ko, predajući novinarstvo smatra da takvom ponašanju nije mesto u medijima”, upozorava Neda Todorović.

Ni posle ovog skandala, izgleda, ništa se nije shvatilo. Najbliži saradnik Ivice Dačića, visoki partijski funkcioner Socijalističke partije Srbije, Dušan Bajatović rekao je na Pink televiziji, u tipično balkanskom mačo fazonu, šta bi i kada bi se fokusirao na otkriveni deo voditeljkine anatomije:

”Da sam ja bio u toj situaciji, moram da vam kažem da bih to mnogo bolje i iskoritio nego Dačić. Ja bih predložio da to pitanje koje je ona otvorila, gde je pisalo ‘cenzurisano’ raspravimo posle emisije”.

Šta, dakle, tek posle ovoga reći?! Bez namere da se relativizuje zaista degutantno tabloidno korišćenje Ivice Dačića, mora se podsetiti da se mnogi pripadnici srpske političke elite godinama valjaju u tabloidnoj kaljuzi, te da je bilo samo pitanje dana kada će se tako nešto dogoditi.

Učestvuju pojedini političari, i to i oni iz elitne, takozvane druge Srbije, zdušno i velikodušno u reality programima poput Velikog brata, Farme, a svako malo eto ih na ekranima tabloidne Pink, Happy i sličnih televizija, gde ih dočekuju voditeljke ne mnogo različite od junakinje ove naše priče, sa manjkom novinarskog znanja i tekstila, baš kao da su stigle sa neke berluskonijevske bunga-bunga žurke.

A i celokupan srpski politički život i politička komunikacija godinama se kreću u jadnim nizinama estradizacije i tabloidizacije, zbog čega čovek ni nad ovom poslednjom epizodom degutantog kiča ne može da bude baš totalno skandalizovan.
XS
SM
MD
LG