Dostupni linkovi

Može li Džakula povezati Josipovića i Nikolića


Veljko Džakula
Veljko Džakula
Može li predsjednik Srpskog demokratsklog foruma Veljko Džakula pomoći da se susretnu hrvatski i srpski predsjednik?

U izjavi za naš radio on je pojasnio svoju inicijativu iznijetu u razgovoru za beogradske dnevne novine „Danas“.

„Povratnih informacija iz ureda dvojice predsjednika zasada još nema, ali i dalje sam spreman pridonijeti uspostavi njihovog dijaloga“, kaže Veljko Džakula za naš radio.

Povod može biti tema na kojoj se SDF već godinama angažira i gdje ima snažnu Josipovićevu potporu.

„Mislim da bi dobro da podrška rješavanju tih problema dođe i od strane Srbije, i da bi se tu mogli naći i gospodin Nikolić i gospodin Josipović da započnu jedan kvalitetan dijalog u regiji. Mislim da bi za početak i za jednu i za drugu stranu bilo važno da se govori o nestalima i poginulima, jer to je rana i kod jednih i kod drugih", kaže Džakula.

Međutim, Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) i njen krovni NGO Srpsko narodno vijeće u zahlađenim su odnosima sa Josipovićem, ali i sa Džakulom, a oni imaju sva tri zastupnika srpske manjine u Saboru i kadrove u izvršnoj vlasti na razini države Hrvatske.

Pitali smo Džakulu – kako očekuje da će se oni odnositi prema njegovoj inicijativi?

„Mislim da nitko nema pravo na monopol. Drugo, uloga SDSS-a više nije onakva kakva je bila dok je bio u koaliciji s HDZ-om. Ona je tada bila poželjna, ali nije ništa rješavala i baš njihovim neradom su se problemi gomilali i nisu se rješavali. Msilim da su se baš na tome razišli gospodin Josipović i gospodin Pupovac, a mislim da slično razmišlja i Beograd, barem koliko ja znam kroz kontakt i komunikacije gospodina Nikolića i njegovu stranku“, navodi Džakula.

Iako su u Srpskom demokratskom forumu kritični prema SDSS-u i Srpskom narodnom vijeću, druga je strana bar deklaratorno otvorena prema Džakulinoj inicijativi.

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac
„Bez obzira na karakter inicijative, svaka inicijativa koja ide za tim da premosti jazove i razlike je – dobra! Da li će biti dovoljna – to je drugo pitanje“, kaže za RSE predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Pupovac se ne boji preklapanja Džakulinih i njegovih inicijativa, jer – kaže naš sugovornik - SDSS i Srpsko narodno vijeće kontinuirano rade na očuvanju postignute razine odnosa dviju država i obnovi komunikacije i rada na bilateralnim, regionalnim i europskim pitanjima,

Novinarka zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ i dobra poznavateljica odnosa Zagreba i Beograda Snježana Pavić u izjavi za naš radio kaže kako Josipoviću i Nikoliću u stvari nije niti potreban posrednik.

„Jedino što bi im jako dobro došao neki dobar povod da se konačno sretnu, povod dovoljno dobar da bi mogao prekriti i teške riječi koje su pale i ovako dugo razdoblje bez kontakta na najvišim razinama. Ali – u svakom slučaju - za odnose Hrvatske i Srbije najvažnije je da su se konačno sreli Dačić i Milanović, jer su oni odgovorni za operativnu politiku svojih vlada. Nakon toga je normalno najavljen i novi susret ministara vanjskih poslova, što sve pokazuje da se odnosi polako vraćaju u rutinu", ocjenuje Snježana Pavić.

A možda bi dobar povod za susret, što ga spominje kolegica Pavić, bio neki ozbiljan pomak u rješavanju sudbina nestalih, temi koju sugerira upravo Veljko Džakula.

U Uredu hrvatskog predsjednika nemaju nekih posebnih komentara na Džakulinu inicijativu.

Oni podsjećaju na izjavu predsjednika Josipovića beogradskim medijima pred desetak dana - kako je važno da budući sastanak dvojice predsjednika ojača povjerenje između dva naroda i dvije države. Za to je potrebno imati u vidu razloge koji su doveli do zahlađenja odnosa, zajednički ih otkloniti i izabrati pravi trenutak.

„Manje je važno hoće li do susreta doći koji mjesec prije ili kasnije, puno je važnije da on u cijelosti ostvari svoju svrhovitost“, kazao je tom prigodom predsjednik Josipović.
XS
SM
MD
LG