Dostupni linkovi

Evropska komisija i Rumunija razmenjuju kritike



Evropska komisija je ukazala da rumunski mediji vrše politički pritisak na značajne pravosudne institucije, na šta su se žalili Vrhovni savet sudstva (CSM), Agencija za integritet (ANI), Ustavni sud, navodi se u danas objavljenom izveštaju Mehanizma o saradnji i nadgledanju.

Predstavnici rumunskih medija smatraju da je taj stav Evropske komisije bez presedana i da znači direktni poziv na ograničenje slobode štampe, koja ne bi trebalo da kritikuje odluke pravosudnih institucija, niti prerdstavnike tih institucija.

Novinari u Briselu na predstavljanje izveštaja pitali su portparola Evropske komisije Marka Greja zašto se Brisel nije nikada odazvao kada već godinama šef rumunske države Trajan Basesku oštro napada medije koji kritikuju njegovu vlast. Odgovor je bio da se na to niko nije žalio.

Ovo je prvi put da se u izveštaju o Mehanizmu saradnje i nadgledanja kritikuju rumunski mediji i to istim argumentima, istim stilom, istim rečima kako to čine institucije koje podržavaju Baseskua.

Grej je danas iznenadio Rumune izjavom da Evropska komisija smatra da je Rumunija spremna da uđe u Šengen zonu i da je ispunila sve uslove za to.

Holandija se protivi pridruživanju Rumunije i Bugarske "šengenu" i to uslovljava pozitivnim izveštajem Mehanizma o saradnji i nadgledanju.
XS
SM
MD
LG