Dostupni linkovi

Opozicija u Egiptu traži hitan sastanak s vlastima



Jedna od čelnih ličnosti vodeće opozicione koalicije u Egiptu, Mohamed el Baradej, pozvao je danas na hitan sastanak s predsednikom Mohamedom Morsijem radi rešavanja krize u zemlji.

U Egiptu je od četvrtka u nasilnim protestima poginulo više od 50 ljudi, uglavnom u Port Saidu, na severoistoku zemlje. Sukobi u tom gradu počeli su u subotu posle osude na smrt 21 navijača lokalnog kluba.

"Zaustavljanje nasilja je prioritet", dodao je El Baradej, ali i postavio kao uslov za učestvovanje opozicionog fronta u pregovorima da dijalog bude ozbiljan i da se dobiju garancije koje je Front tražio, pre svega vlada nacionalnog jedinstva i komisija za izmenu ustava. Front za nacionalni spas okuplja više pokreta i stranaka.

Predsednik Morsi u ponedeljak je pozvao predstavnike opozicije i islamističkih partija koje ga podržavaju na nacionalni dijalog. Front za nacionalni spas tada je odbio predlog, ocenivši ga besmislenim.

Front koji je pozvao na demonstracije širom Egipta u petak, zahtevajući da predsednik preuzme odgovornost za nasilje koje je poslednjih dana zahvatilo zemlju i da formira vladu nacionalnog jedinstva.

Front takođe smatra da je ustav, koji je sastavila komisija u kojoj su dominiral islamisti i koji je odobren na referendumu, nije validan jer nije reprezentativan za egipatski narod i narušava neka osnovna prava.
XS
SM
MD
LG