Dostupni linkovi

Građani Karlovca palili račune za grijanje


Stotinjak građana Karlovca odazvalo se juče pozivu Građanske inicijative “Neću usluge toplane”, a u znak prosvjeda zapalili su svoje račune za grijanje ispred zgrade “Gradske toplane”.

Građanska inicijativa zalaže se prvenstveno za pravo na izdvajanje odnosno za pravo na izbor načina grijanja, a da se za to ne mora sakupiti suglasnost svih vlasnika stanova, kazao je glavni organizator skupa Domagoj Švegar.

Napomenuo je da ni on osobno niti drugi vlasnici stanova nisu nikada sklopili ugovor s novom toplanom, nakon što je stara otišla u stečaj, te da imaju pravo na izbor, i po Ustavu RH, i po međunarodnim propisima koji reguliraju prava potrošača.

"Oni nam i dalje šalju račune, mi ih i dalje ne plaćamo, pred ovrhom smo. Podigao sam tužbu protiv 'Gradske toplane' Upravnom sudu, a ovih dana obratit ćemo se i predsjedniku RH Ivi Josipoviću. "Imamo pravo grijati se kako hoćemo: na plin, drva ili pelete", poručio je.

Vlasnik stana od 66 'kvadrata' u u Ulici Marka Marulića, Borna Bočić, pokazao je novinarima račun za prosinac na iznos od 1.237 kuna. Kaže da takav račun sigurno nije realan, "već se radi o kriminalu i nepoštenom način obračuna grijanja".

Direktor "Gradske toplane" Inoslav Latković potvrdio je novinarima da je u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) razgovarao o problemima "na terenu" i da je potom poslao dopis Grupaciji za toplinarsku djelatnost Hrvatske gospodarske komore kako bi se sastali svi hrvatski 'toplinari' i razmotrili izmjenu općih uvjeta za pravo na izdvajanje, uz suglasnost od najmanje 51 posto vlasnika stanova.
XS
SM
MD
LG