Dostupni linkovi

Crna Gora: Vlada ne odustaje od poreza, sindikati izlaze na ulice


Premijer Milo Đukanović sa predstavnicima sindikata
Premijer Milo Đukanović sa predstavnicima sindikata
Najava sastanka premijera Mila Đukanovića i predstavnika sindikata u petak, u vezi kontroverznog "kriznog zakona", nakratko je spustila temperaturu ali kompromisa ipak nije bilo. Vlada i dalje ne odustaje od namjere da zarade oporezuje sa dodatna tri procenta, a Unija slobodnih sindikata potvrđuje izlazak na ulice.

"Nema povlačenja", rekao je crnogorski ministar finansija Radoje Žugić nakon sastanka u petak sa sindikalcima koji se protive povećanju poreza na zarade, potvrdivši time da Vlada ne odustaje od "kriznog zakona", odnosno, povećanja poreza na zarade uz ocjenu da se radi o nužnoj mjeri.

"Na nekim pitanjima ćemo još, eventualno, raditi tokom vikenda", rekao je Žugić.

"Ako mene pitate, u izboru između odgađanja tih mjera i kreiranja novog nivoa javnog duga, svakako da je svima jasno da ćemo u kratkom roku raditi na primjeni ovih privremenih mjera da bi nakon toga, ili paralelno sa tim radili ne samo sa predstavnicima jednog nego i drugog sindikata , što je i danas potvrđeno. Ja očekujem da ćemo možda i tokom naredne sedmice formirati dvije radne grupe, jednu za suzbijanje sive ekonomije odnosno efikasniju naplatu javnih prihoda i drugu koja bi se bavila prednostima i nedostacima dva modela oporezivanja, što predlaže i sindikat i veliki dio naše javnosti a to je dakle odnos između progresivnog i proporcionalnog načina oporezivanja", navodi Žugić.

Iako su pred sastanak sa premijerom bili optimisti, predstavnici Unije slobodnih sindikata su, nezadovoljni zbog činjenice da Vlada ne odustaje od namjere da poveća porez na zarade, potvrdili prethodnu najavu da će u ponedjeljak izaći na ulice.

Protest će biti pred zgradom parlamenta u vrijeme sjednice na kojoj će se razmatrati uvodjenje kriznog poreza, čije je usvajanje sasvim izvjesno jer je uz podršku manje članice vladajuće koalicije obezbijeđena većina.

Predstavnici sidnikata pred sastanak sa premijerom
Predstavnici sidnikata pred sastanak sa premijerom
"Unija slobodnih sindikata Crne Gore će u ovom slučaju definitivno ostati pri svom stavu i mi ćemo 28. januara u 11h organizovati taj prostestni skup na kojem ćemo pokušati da apelujemo prema poslanicima, nebi li oni kao najodgovorniji ljudi koji dodnose zakone i koji na taj način determinišu i upravljaju ovom državom da ne usvoje taj zakon. Nijesmo razgovarali danas oko kompromisnih tačaka i ja moram da vam kažem da je naša impresija da nema prostora da se ove stvari mijenjaju", kaže generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Savez samostalnih sindikata kome dio javnosti zamjera "preveliku kooperativnost" sa vlašću, konačan odgovor na poziv kolega iz Unije slobodnih sindikata da im se u ponedjeljak pridruže na protestu će donijeti naknadno.

"Što se tiče pridruživanja kolegama iz druge centrale, ukoliko je protest izraz demokratske volje građana i ukoliko nije neki politički milje, ja sam lično spreman da podržim sve ono što je u zaštiti prava zaposlenih i u interesu građana Crne Gore. V iđećemo do ponedjeljka", kaže generalni sekretar Saveza sindikata Zoran Masoničić.

Podsjetimo. Vlada je pred kraj godine obznanila namjeru da sa devet na dvanaest odsto poveća porez na zarade, čega bi jedino bili oslobodjeni gradjani koji primaju platu manju od 267 eura, što znači će se, primjera radi, svima sa primanjima na tom nivou odbijati dodatnih 12 eura.

Inicijativa je izazvala veliko nezadovoljstvo značajnog dijela javnosti zbog činjenice da Vlada, nakon ljetošnjeg uvođenja taksi od po jednog eura mjesečno na svaki strujomer, mobilni telefon i kablovski risiver, sada ponovo atakuje na građane sa najnižim primanjima.

Kao što je opozicija iskazala energično protivljenje ovom prijedlogu uz sugestiju da je, prije svega, potrebno oporezovati sloj bogatih, a do sada - netaknutih, tako i u sindikatima smatraju da je na raspolaganju niz mjera koje se mogu preduzeti prije zahvatanja od najnižih plata, među kojima je naplata nenaplaćenih poreza koji su premašili 200 miliona eura.

Uprkos brojnim javno izrečenim prijedlozima prijedlozima, premijer Milo Đukanović je, dan uoči susreta sa sindikalcima poručio da očekuje da čuje alternativna rješenja.

"Ako bilo ko može da mi ponudi bolje rješenje ja ću sa velikim zadovoljstvom predložiti vladi da pihvatimo to što je bolje rješenje. Ali prijedlog – odustanite od tog rješenja i srljajte dalje u deficit i dugove nije dobar prijedlog i nikada na to ne bih pristao. To bi bila asolutna neodgovornost vlade i ja mislim da vlada nema pravo na takvu neodgovornost", kaže Đukanović.
XS
SM
MD
LG