Dostupni linkovi

U potrazi za Valterom


Plakat za film Andreja Aćina
Plakat za film Andreja Aćina
Film reditelja Hajrudina Šibe Krvavca “Valter brani Sarajevo“, nastao po stvarnom liku, Vladimiru Periću, kojeg je glumio Bata Živojinović, najgledaniji je partizanski film. Glavni lik - Valter ostao je upamćen kao istinski heroj, borac protiv fašizma, spretni obavještajac i branilac grada Sarajeva. Četiri decenije poslije nastao je film “Valter: Mit. Legenda. Heroj”, kojim su autori iz Beograda, predvođeni rediteljem Andrejem Aćinom, istraživali fenomen i svjetski uspjeh filma "Valter brani Sarajevo".

Punih 40 godina film “Valter brani Sarajevo”, nastao po stvarnom liku, Vladimiru Periću, je simbol herojstva, slobode, pravde, žrtve, i što je najvažnije - otpora zlu, a jedan od najvećih je fašizam.

Procjenjuje se da ga je vidjelo više milijardi gledalaca na velikim i malim ekranima širom svijeta. Osim u bivšoj Jugoslaviji, najveću popularnost je dostigao u Kini.

Batu Živojinovića, filmskog Valtera, tokom javnih nastupa uglavnom je pratila muzika iz filma „Valter brani Sarajevo“:

„Taj lik, taj film je za mene bio psihofizički težak, čak i opasan po život zbog radnji koje sam radio u filmu. Iz te količine posla su se stvorili legenda i to herojstvo. Mit je nekad veći od stvarnosti. Onaj pravi Valter je bio svemoguć - ja nisam“, kaže Živojinović.

Premijera filma „Valter brani Sarajevo“ održana je u Sarajevu 1972. godine. Te iste godine u Beogradu rodio se Andrej Aćin, koji je 40 godina kasnije napravio dugometražni dokumentarac "Valter: Mit. Legenda. Heroj". Film je način da probudim uspavane heroje u nama, kaže reditelj Andrej Aćin:

Andrej Aćin, foto: David Mathias
Andrej Aćin, foto: David Mathias
„Da li mi danas zaista imamo Valtere, jer pitanje heroizma je došlo pod veliki znak pitanja s obzirom da se u sadašnjem vremenu herojima prozivaju svakojaki ljudi koji ne bi baš mogli da se ponose onime što su radili i što su ostavili za sobom. ’Valter’ pravi jednu istorijsku paralelu ne samo po pitanju istorije jedne zemlje koje više nema, nego po pitanju ljudskosti koja se vremenom menjala. Kao što se menjala geografija prostora na kojima živimo, tako se menjala i ljudskost u nama i samim tim kriterijumi su se toliko pomerili da zaista šta je to danas biti heroj. Ja sam u filmu pokušao da pokažem i da ispričam priču o vremenima kada su heroji zaista postojali, kada su heroji živeli- da bi njihova dela nastavila da žive.“

Kako danas Sarajevo pamti Valtera? Da li je i dalje omiljeni lik i simbol borbe protiv zla, i da li će se vratiti, kako je to svojevremeno u svojoj pjesmi pjevao bend Dubioza kolektiv:

„Valter je tu oko nas/Svi smo mi Vlater kad kucne čas /Valter nema stajanja sad/Valter zauzmi gard/ Najviše kad treba vratiće se Valter...“

Građani Sarajeva odgovaraju na pitanje je li potreban novi Valter:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link


Bilo je mnogo Valtera tokom ratnih godina od 1992. do 1995. godine, ne samo onih koji su oružjem branili grad nego i na mnogo drugih načina, kaže filmski reditelj Nedžad Begović:

„Ja i moje kolege iz producentske kuće Saga smo bili na neki način isto Valter - mi smo svaki dan bili na ulici, snimali naše filmove, pokušavali da ispričamo neke ljudske, humane priče važne za ovaj grad, tako da mi je i tu, da kažem u alegoriji - važan Valter. Uposlenik sam Federalne televizije i u redakciji dokumentarnog programa ja pravim male, polusatne filmove gdje pokušavam naći neke sarajevske valtere, neke zdrave momke, lucidne, šarmantne - i svaki moj film ja završavam muzikom iz ’Valtera’. Od sebe dajem neka mala zrnca, i možda kad bi svako po malo, da bi bio neki Vlater. Ja mislim da nama Valter zasigurno treba - kao snaga, kao kontekst Sarajeva. Ja nisam siguran da mi danas imamo svoga Valtera", kaže Sandić.

Premijera filma Andreja Aćina održana je u Beogradu u novembru 2012. godine. Za sada nema pregovora ili dogovora sa distributerima iz BiH, odnosno iz Sarajeva, za prikazivanje filma o Valteru. Reditelj Aćin misli da bi se bh. premijera mogla desiti na “Sarajevo Film Festivalu” ovog ljeta.

VIDEO: Trejler za film "Valter"


U bh. medjima beogradska projekcija je prošla gotovo nezapaženo. Ali, Aćina je u svoj program pozvao Kineski radio:

„Reditelj dokumentarca Andrej Aćin za Kineski radio internacional govori o ideji za snimanje dokumentarca o Valteru, popularnosti u Kini i herojstvu...“

Andrej Aćin u razgovoru za naš program istrajava u stavu da je film posvećen hrabrosti i požrtvovanosti, a ne ideologiji:

„Ograđujem se od bilo kakvih podela na četnike, partizane, ustaše. Zaista pričam o ljudima koji su se borili zato što su verovali u bolje sutra i zato što su bili spremni da žrtvuju svoj život za doborobit čitave nacije, za dobrobit svih naroda i narodnosti nekadašnje Jugoslavije. Jedan od takvih heroja bio je i Vladimir Perić Valter.“

**************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG