Dostupni linkovi

Crna Gora pred neizvjesnim predsjedničkim izborima


Rezidencija predsjednika Crne Gore na Cetinju
Rezidencija predsjednika Crne Gore na Cetinju
Konačno su poznata tri predsjednička kandidata: Filip Vujanović ispred vladajuće Demokratske partije socijalista, Miodrag Lekić će predstavljati najveći dio opozicionih partija i nezavisni kandidat Rade Bojović uz mogućnost kandidature Darka Pajovića iz Pozitivne Crne Gore.

Na osnovu najavljenih kandidatura procjenjuje se da će predstojeći predsjednički izbori biti interesantniji i neizvjesniji nego prethodni.

Politički ambijent u kome će se održati predstojeći predsjednički izbori sa više aspekata se razlikuju od prethodnih izbora za predsjednika Crne Gore. Kandidat Demokratske partije socijalista je aktuelni predsjednik Filip Vujanović koji ovoga puta neće imati podršku manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije. Kandidat koalicije Demokratski front će predstavljati Miodrag Lekić koji će vjerovatno dobiti podršku i opozicione Socijalističke narodne partije. Pored njih ulazak u izbornu trku je najavio nekadašnji lider Pokreta za nezavisnost Crne Gore Rade Bojović, a neizvjesno je učešće Darka Pajovića iz Pozitivne Crne Gore.

Komentarišući najavljene kandidature metodolog CEDEMA Miloš Bešić ocjenjuje da Filip Vujanović ima određenu prednost nad svojim ključnim protivnikom Miodragom Lekićem, jer se dobro kotira u biračkom tijelu i vlasti i opozicije. Međutim Bešić ne spori da ovi izbori imaju određenu neizvjesnost

"Da budem iskren termin – neizvestan je po meni korektan ali termin – veoma neizvestan mislim da je preteška reč koja bi postavila egal između dva kandidata . Ja ne mislim da je egal jer mislim da rezultat prosto nije izvestan ali ipak u takvoj poziciji neku solidnu prednost ima gospodin Vujanović . Po mojim nekim procenama, on bi izbore mogao da odbije u prvom krugu . Međutim, ako se to ne desi i dođe do drugog izbornog kruga onda ulazimo u jednu neizvesnu trku u kojoj bih opet malu prednost dao Vujanoviću ali ona ne bi svakako bila nedostižna”.

U prethodnom izbornom ciklusu takozvana suverenistička opcija je imala jedinstvenog kandidata na izborima, dok je za opozicione glasove konkurisalo više kandidata. To je imalo za rezultat, da Filip Vujanović na prošlim izborima pobijedi već u prvom krugu.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović
Prema riječima Zlatka Vujovića direktora Centra za monitoring, ovoga puta situacija je drugačija odnosno na suverenističkoj strani će biti veća konkurencija.

“Pored Vujanovića imaćemo još i gospodina Bojovića kao protivkandidata, eventualno i gospodina Pajovića. U tom slučaju će se voditi jaka borba između ta tri kandidata. Sa druge strane, otkazivanje podrške SDP kandidatu vladajuće partije, gospodinu Vujanoviću znači da će on morati da se odrekne, sa jedne strane velikog broja glasača suverenističke orijentacije, a sa druge strane upitan je i uspjeh njegove strategije da značajnije uđe u prosrpsko biračko tijelo, u cilju čega je sproveo niz aktivnosti u posljednje dvije godine koje su bile na neki način urađene da se ojača njegova pozicija u prosrpskom biračkom tijelu”.

Profesor Bešić smatra da će Vujanovićevu kampanju donekle opstruirati Socijaldemokratska partija koja smatra da je njegova kandidatura neustavna, ali i ideološki se ne slažu sa njim. Bešić smatra da bi se glasovi SDP-a mogli preliti na stranu najavljenog kandidata Rada Bojovića i potencijalnog Darka Pajovića koji su takođe predstavnici suverenističke državotvorne ideje

“Imate Pajovića i Bojovića koji su autentični predstavnici te ideje što dovodi u opasnost gospodina Vujanovića da se dio suverenističkih glasova prelije prvenstveno kod gospodina Pajovića, a onda i kod gospodina Bojovića”.

Aktuelni predsjednik i kandidat DPS na predstojećim izborima Filip Vujanović
Aktuelni predsjednik i kandidat DPS na predstojećim izborima Filip Vujanović
Takođe i na opozicionoj strani Bešić ne vjeruje da će glasači Socijalističke narodne partije listom glasati za Miodraga Lekića već da bi se jedan dio mogao preliti prema Vujanoviću.

“Kada se govori o biračima SNP u situaciji kada ta partija nema predsjedničkog kandidata nije realno reći da će oni svi glasati za gospodina Lekića zbog tog unutar blokovskog konflikta koji postoji na relaciji Demokratski front - SNP. Situacija je dosta složena i na tom prostoru ima dosta varijabli za koje ne znamo kako će da se ispolje u ovoj kampanji”.

Bez obzira na končan ishod predstojećih izbora, Zlatko Vujović procjenjuje da će predstojeća kampanja biti oštra

,,Imaćemo značajno dinamičniju i zanimljiviju kampanju u odnosu na prethodne. Ja bih se usudio da kažem da je moguće da ćemo imati mnogo prljaviju kampanju u odnosu na dosadašnje, budući da se sada glavna bitka vodi unutar suverenističkog bloka”.
XS
SM
MD
LG