Dostupni linkovi

Blokade na putu Priština-Raška: Vraćena vozila Eulexa


Pripadnici Eulexa, ilustracija
Pripadnici Eulexa, ilustracija
Srbi sa severa Kosova zaustavili su u četvrtak oko 13 sati nekoliko vozila Euleksa u Rudaru u opštini Zvečan na magistralnom putu Priština - Raška, koji je delimično blokiran velikim betonskim blokovima, tako da vozila prolaze između njih.

Tri vozila Euleksa su se, nakon kraćeg zadržavanja i razgovora sa Srbima koji su blokirali put, vratila nazad u pravcu Prištine putem kojim su i došla.

Na nekih 500 metara od okupljenih Srba nalazi se dvadesetak oklopnih vozila nemačkog Kfora koja su formirala kolonu, a među njima je i nekoliko vozila specijalne jedinice kosovske policije.

Put Priština - Raška je tako trenutno u delimičnoj blokadi, kao i magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribarić, u Zubinom potoku, a građani se okupljaju u sve većem broju.

Oupljeni građani ponovili su da ne žele ovim putnim pravcem da propuste vozila kosovske pogranične policije i kosovske carine koji bi iz Prištine trebalo da stignu ovim putem na integrisani prelaz Jarinje.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da Srbi sa severa žele da znaju punu istinu o sporazumima iz Brisela, a da su se u četvrtak okupili u Rudaru i delimično blokirali put kada su čuli da su u konvoju prema severu krenule kosovske specijalne jedinice policije ROSU i granična policija i carinici.

"Građani su ovde mirno izašli, blokirali put i odluka je da uputimo i Beogradu i međunarodnoj javnosti poruku da ovaj narod hoće punu istinu o sporazumima iz Brisela", rekao je Milović.

On je ocenio da se "jedne poruke mogu videti i medijima, a da se druge pokušavaju sprovesti na terenu".

"Ovaj narod neće carinu, ali hoćemo da plaćamo sve dažbine svojoj državi Srbiji a nekoj državi koju ne priznajemo", poručio je Milović.

Kosovski Srbi kažu da na ovaj način poštuju ranije donete odluke svojih skupština opština i jasno izražen stav da ne žele uspostavljanje carine na prelazima Jarinje i Brnjak.

Predstavnici političkog, javnog i privrednog života sa severa Kosova dogovorili su se da u sredu, 30. januara u severnoj Mitrovici održe miting na kojem će građani sa severa Kosova izraziti svoj stav povodom najnovijih događanja u ovom delu Kosova
XS
SM
MD
LG