Dostupni linkovi

Prijetnje smrću članici Pussy Riot u zatvoru


Marija Alekhina
Marija Alekhina
Daily Telegraph, Associated Press

Marija Alekhina, jedna od dvije osuđene i zatvorene članice punk grupe Pussy Riot opisala je kako joj prijete dvije zatvorenice u radnom logoru u kojem izdržava dvogodišnju kaznu.

„Dvije žene, jedna osuđena za ubojstvo, a druga za rasparčavanje droge, angažirale su zatvorske vlasti kako bi me progonile i informirale ih o tome što radim“, kaže Maria.

"Prijete mi, čak i fizičkim nasiljem. Ostanem li u ovom zatvoru, vrlo vjerojatno ću tu i završiti", svjedoči dvadesetčetvorogodišnja djevojka.

Ona i godinu dana mlađa Nadežda Tolokonjikova u augustu su poslane na izdržavanje kazne nakon što su osuđene za „huliganizam motiviran vjerskom mržnjom“.

U februaru prošle godine izvele su „punk molitvu“ u crkvi u Moskvi, moleći Djevicu Mariju da Rusiju spasi od Vladimira Putina koji se tada utrkivao za novi predsjednički mandat.

Treća članica grupe u žalbenom postupku kasnije je oslobodjena optužbe.

Zatvaranje mladih djevojaka izazvalo je oštre reakcije u svijetu, kao i ruske opozicije koja je prosvjedovala protiv Putinove represije.

U dužem razgovoru za list Novaja Gazeta, Alekhina je rekla da u radnom logoru broj 28. u Permu najteže podnosi „robovlasnički sistem kojega zatvorenici bez pogovora prihvaćaju i potpuno mu se predaju“.

Zatvorski blok u kojem je smještena Marija Alekhina
Zatvorski blok u kojem je smještena Marija Alekhina
Masovna je pojava neznanje, kukavičluk, izdaja i prokazivanje, tvrdi. Alekhina ističe da je poprilično „uznemirila“ zatvorske vlasti kada se žalila na nedostatke – neodgovarajuću odjeću i izostanak tople vode.

Žene koje joj prijete su premještene u njenu grupu u kojoj je 100 zatvorenica i koje dijele „dnevni boravak“ . Ona naglašava da one imaju dogovor sa zatvorskim vlastima da ih obavještavaju što radi, s kim razgovora, i za to dobijaju odredjene privilegije.

Jedna od njih je izjavila da je „Marija sigurnija u ćeliji nego izvan nje“. Druga žena, koja je osuđena za ubojstvo, je priznala da prijeti Mariji, objašnjavajući to činjenicom „da joj se ne sviđa ponašanje djevojke“.

Nakon sukoba sa dvije zatvorenice,Marija je premještena u izoliranu ćeliju. Ona sama kaže da joj to više odgovara, jer može čitati na miru.

Nadežda Tolokonjikova koja se nalazi na prisilnom radu u koloniji broj 14. šiva odjela za zatvorske čuvare. Ruke su joj izbodene, ali uspjeva sašiti 320 jakni za dan. Poput ostalih zatvorenica, može se kupati jednom tjedno, a želi li to raditi preostale dane u tjednu na raspolaganju joj je samo hladna voda.

"No uvjeti života mi nisu bitni, ja sam asketa“, rekla je u video intervjuu napravljenom prošloga mjeseca.

Dnevno meditira kako bi sačuvala duh koji bi mogao biti slomljen zbog monotonog i teškog prisilnog rada. Ponavlja da nastup Pussy Riot nije imao nikakve veze s religijom.

"Željele smo ironično, otvoreno i zabavno progovoriti o tome što se događaja u Rusiji", navodi Tolokonjikova.

Ona kaže da želi ići u zatvorsku kapelicu, moliti se, razgovarati sa svećenikom, ali da nije krštena i da to još ne želi učiniti. Priznaje da je bilo upozorena da bi u zatvorskoj koloniji u Mordoviji, 350 kilometara jugozapdno od Moskve, mogla biti zlostavljana, ali da do sada to nije bio slučaj.

Dopušteno joj je da dnevno 15 minuta razgovara telefonom, sa suprugom koji je također umjetnik, i četvorogodišnjom kćerkom.

Upitana da li nešto želi reći o Putinu, otvoreno odgovara:

“Iskreno, on za mene ne postoji, potpuno mi je nebitan“!
XS
SM
MD
LG