Dostupni linkovi

Vujanović i treći mandat: Venecijanska komisija spremna dati ocjenu


Filip Vujanović
Filip Vujanović
Predsjednik Venecijanske komisije Đani Bukikio saopštio je podgoričkim Vijestima da je ovo tijelo Savjeta Evrope spremno da razmotri da li sadašnji predsjednik Filip Vujanović ima pravo na treći predsjednički mandat, ako to zatraže crnogorske vlasti.

Izjava predsjednika Venecijanske komisije dolazi nakon što više mjeseci nema jasnog odgovora da li će biti prekršen Ustav Crne Gore ukoliko Filip Vujanović bude kandidovan i osvoji još jedan mandat na mjestu predsjednika države, jer Ustav Crne Gore propisuje da ista osoba može obavljati funkciju šefa države samo dva puta.

Odgovor na pitanje da li Vujanovićeva predsjednička kandidatura može stići i do Venecijanske komisije, koja bi razmotrila njenu ustavnost, pokušali smo da dobijemo u Demokratskoj partiji socijalista, gdje nam je rečeno da se ni po jednom aspektu potencijalne Vujanovićeve kanddature neće oglašavati do sjednice najvišeg partijskog tijela na kojoj će biti određen predsjednički kandidat te stranke.

U opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji smatraju da o legalnosti sporne kandidature može izjasniti državna izborna komisija, a potom i Ustavni sud. Velizar Kaluđerović ocjenuje da je kasno za obraćanje Venecijanskoj komisiji, ali i da bi odluka tog tijela Savjeta Evrope bila neobavezujuća.

"Ponuda, da je tako nazovem, Venecijanske komisije da se uključi u ovaj proces i da svoje mišljenje je uvijek poželjna ali bojim se da je u ovom trenutku to zakasnilo. Pritom treba imati na umu da i ako bi se ona izjasnila o tom pitanju to je samo mišljenje, preporuka koja ne obavezuje, koja ima naravno svoj pravni autoritet, ali sa stanovišta formalne procedure ona ne obavezuje nikog. Jedino su meritorne odluke Državne izborne komsiije i Ustavnog suda Crne Gore", navodi Kaluđerović.

Podsjećajući da je Venecijanska komisija dala ključne ocjene o ukupnim dostignućima u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori, portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić smatra pozitivnom ponudu Venecijanske komisije da pomogne u rješavanju pitanja trećeg predsjedničkog mandata.

"Poseban znak prijateljstva je ponuda predsjednika Venecijanske komisije da nam pomogne u rješavanju veoma važnog pitanja tzv. prava na treći mandat predsjednika države. A za dobijanje formalnog mišljenja mislim da je iole upućenima u ovu problematiku veoma jasna njegova ocjena kada je u pitanju ova dilema", kaže Stanić.

Osnovna dilema u vezi sa Vujanovićevom kandidaturom je da li se njegov sadašnji mandat računa kao prvi ili drugi o donošenja novog ustava 2007 godine, odnosno da li će njegova nova kandidatura biti po Ustavu druga ili treća.

Predsjednik Venecijanske komisije Đani Bukikio je rekao da nije u poziciji da odgovori na pitanje da li Vujanović ima pravo na treći mandat, ali je naveo da je Venecijanska komisija nekoliko puta naglasila da je cilj ustavnih ograničenja na sukcesivne predsjedničke mandate da ograniče rizik od negativnih posljedica po demokratiju, koji proističe iz činjenice da ista osoba ima mogućnost da bude na mjestu predsjednika pretjerano dugo.

Predsjednik Usruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović je iznio jasan stav da bi nova kandidatura Vujanovića bila neustavna i ocjenjuje da bi bilo dobro da se čuje i mišljenje Venecijanske komisije kako političko mišljenje i moć ne bi bili iznad prava.

"Crnogorski pravnici, naravno uz mišljenje koje će imati posmatrači izbora, Venecijanska komisija će svakako sve uzeti u ravan i presuditi po pravu i Ustavu. Moje mišljenje kao pravnika je poznato ali primarno takvo mišljenje jedino i relevnatno može da donese Ustavni sud Crne Gore. Pored pravnika koji su dali svoj sud postoje i političari. I u ovoj stvari je pitanje da li će pobijediti pravnička pamet i razumijevanje ili politička moć. Dakle, među među pravnicima nema spora. Ali ako politička moć nadvlada tumačenje Ustava koje je vrlo jednostavno , onda svakako da i pored domaćih pravnih stručnjaka nije zgoreg da imamo međunarodno tumačenje jer nijedna moć ne smije biti iznad prava", zaključuje Radulović.
XS
SM
MD
LG