Dostupni linkovi

Kameron: Ne okrećemo leđa EU


Britanski premijer Dejvid Kameron, nakon jučerašnjeg govora da će Britancima ponuditi referendum o izlasku iz EU, danas kaže da Britanije ne okreće leđa Uniji.

"Ne radi se o tome da mi okrećemo leđa Evropi, već sasvim obrnuto. Radi se o tome da želimo konkurentniju, otvoreniju i fleksibilniju Evropu, kao i da obezbedimo mesto Britanije u okviru tog bloka", rekao je Kameron na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi AFP.

Premijer Britanije je juče u programskom govoru pred britanskim parlamentom obećao da će referendum o ostanku te zemlje u EU biti raspisan sredinom drugog mandata njegove vlade, a najkasnije do kraja 2017, ukoliko Britanija ne bude izuzeta od većine pravila koje važe za ostale članice.

Kameron je, sa druge strane, u Davosu takođe upozorio evropske lidere da bi bilo kakav pokušaj da se države "uguraju" u još dublju političku uniju bio pogrešan i da Britanija u tome ne želi da učestvuje.

"Evropske zemlje imaju svoju istoriju, tradicije i institucije, žele sopstvenu suverenost i sposobnost da same donose odluke, pa bi pokušaj da se one uguraju u centralizovanu političku uniju bila velika greška za Evropu. Britanija u tome ne želi da učestvuje", istakao je britanski premijer.
XS
SM
MD
LG