Dostupni linkovi

Tači: Spomenik uklonjen da se skrene pažnja sa sporazuma


Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je u sredu da je jednostrana odluka o uklanjanju spomenika bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca OVPMB u Preševu bacila senku na pozitivna kretanja u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Uklanjanje spomenika je namerna akcija srpskog premijera u nameri da se skrene pažnja sa pozitivnih rezultata razgovora u Briselu, rekao je Tači u razgovoru sa visokim predstavnikom EU i šefom kancelarije u Prištini i ambasadorima zemalja velike petorke, prenosti Beta.

Prema njegovim rečima, Srbija se uklanjanjem spomenika u Preševu ponovo vratila starom scenariju podele ili razmene teritorija. Tači je sagovornike pozvao da brzo reaguju oko tog pitanja, jer bi namera o promeni granica na Balkanu mogla da izazove katastrofalne posledice.

"Mnogo puta sam govorio da nismo odgovorni samo prema svojoj zemlji već i prema regionu. Nemam potrebe da vam govorim o katastrofalnim posledicama koje bi proizvela namera promene granica na Balkanu, stoga je neophodno vaše brzo i jasno reagovanje oko tog pitanja", kazao je Tači.

Tači je rekao da je skrnavljenje pravoslavnih grobalja u pojedinim mestima na Kosovu sramotno i neprihvatljivo.
XS
SM
MD
LG