Dostupni linkovi

Kosovo: Pokrenute istrage o skrnavljenju srpskih groblja


Ilustracija
Ilustracija
Regionalne direkcije Policije Kosova pokrenule su istražne postupke u slučaju skrnavljanja pravoslavnih nadgrobnih spomenika, koji su u proteklih nekoliko dana bili meta napada na Kosovu, saopštili su zvaničnici kosovske policije.

Portparol Arbër Beka u izjavi za RSE je kazao da su u regionalnoj direkciji u Prištini i Gnjilanu pokrenuta po dva postupka.

“Jedan postupak se tiče oštećenja spomenika iz Drugog svetskog rata. Policija je u tom slučaju uhapsila tri osobe, a koje su u redovnoj proceduri oslobođene nakon konsultacija sa tužiocem. Drugi slučaj je registrovan u Klokotu. Direkciji u Gnjilanu je prijavljeno oštećenje groblja, ukupno 27 nadgrobnih spomenika. U Prizrenu je takođe registrovan slučaj očtećenja 38 nadgrobnih spomenika”, kazao je Beka.

On je dodao da je i u Vučitrnu kod Mitrovice zabeležen slučaj skrnavljenja groblja.

Policija Kosova je nakon ovih incidenata pojačala sigurosne mere u cilju očuvanja opšte bezbednosti u zemlji, naročito u mestima gde se nalaze objekti kulturnog i verskog nasleđa.

“Što se tiče pokrenutih postupaka, policijski zvaničnici rade u koordinaciji sa odgovornim tužilaštvima Republike Kosova i očekujemo detaljne informacije oko istražnih postupaka”, kazao je Beka.

Inače, Ministarstvo za zajednice i povratak pri Vladi Kosova pozvalo je centralne, lokalne, ali i međunarodne institucije da se angažuju oko popravke oštećenih spomenika.

“Što se ministarstva za zajednice i povratak tiče, ministar je u razgovorima sa partnerima kako u centralnoj vlasti tako i sa međunarodnom zajednicom, rekao da su sredstva na zahtev zamenika premijera još od slučaja u Kosovo Polju već odobrena za njihovu sanaciju. Ministar je najavio spremnost da učestvuje u izdvajanju sredstava za sanaciju svih nadgrobnih spomenika, a to će se tražiti i od vlade”, kazao je on, dodajući da sanacija treba da počne što pre.

Inače, akti vandalizma počinjeni na pravoslavnim grobljima širom Kosova, usledili su pošto je srpska žandarmerija uklonila spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Visoki zvaničnici Kosova, predstavnici međunarodnih institucija u zemlji i verske institucije, oštro su osudili napade na srpska groblja, ocenjujući ih kao neprihvatljive činove, te su pozvali odgovorne vlasti da pronađu počinioce i izvedu ih pred pravdu.
XS
SM
MD
LG