Dostupni linkovi

Zašto je kilometar autoceste u BiH sve skuplji


Ilustracija
Ilustracija
Gradnja novih dionica autoceste na koridoru 5C kroz Bosnu i Hercegovinu, započetih u 2012. godini, stajat će znatno više nego što je planirano, zbog čega su neophodna nova zaduženja od čak 200 milijuna eura. Manjak je navodno nastao zbog loše procjene prethodnika i poskupljenja sirovina i cijene rada, što bivša vlast odbacuje. Novac koji će biti utrošen na dionicu od 20 km prema sadašnjim procjenama iznosiće oko 470 miliona eura, što ovaj projekat čini uvjerljivo najskupljim u BiH u posljednjih nekoliko decenija.

Gotovo nevjerovatno zvuči informacija kako će za dvadestak kilometara autoceste koridora 5C, FBiH morati izdvojiti oko 470 miliona eura, odnosno 200 miliona više u odnosu na ranije procjene. Manjak sredstava je nastao navodno zbog razlike u cijenama, planiranim kada su dogovarani krediti za dionice čija je gradnja u toku, ili treba uskoro početi, te cijene koja je dobijena nakon prijava na javne konkurse za izvođenje radova.

„Razlika između onoga što smo dobili i onoga što je ugovoreno je nastala usljed slabih procjena kada su krediti dogovoreni i usljed povećanja cijena, pogotovo nafte i bitumena“, navodi direktor Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH Ensad Karić.

Riječ je o ukupno tri dionice, od kojih je Vlakovo – Lepenica, na kojoj su nedavno započeti radovi, vrijedna čak 180 miliona eura.

„Na ovih 20 km imate sedam tunela, imate isto toliko mostova, vijadukata i imate tri petlje. Znači morate uzeti u obzir složenost izgradnje“, komentira Karić.

No vijadukti, tuneli i mostovi bili su dijelom i ranijih projekata koji su 2007. aplicirani kod međunarodnih finansijskih institucija, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Erdal Trhulj, prethodni direktor Autocesta Federcije, podsjeća da su se kao osnova za kreditno zaduženje koristile cijene autoceste u Republici Hrvatskoj i Sloveniji koje su se za prve dionice pokazale realnim. U međuvremenu je došlo do porasta cijena sirovina i rada, no to bi dionicu puta moglo poskupjeti do 12 posto, a ne dvostruko, navodi Trhulj.

„Vi kad uzmete cijena betona nije se bitnije promijenila, ni cijena zemljanih radova. Jeste cijena goriva, ali generalno u periodu od 2008. do danas nekih 10 do 12 posto bi se moglo tolerisati. Ali 400 miliona je nestvarna cifra. Činjenica da je to trenutno najskuplja dionica autoputa u regionu govori o dvije stvari: ili se radi o kriminalu, ili se radi o neznanju“, ocjenjuje on.

Prenapuhane cijene

Prema istraživanju češke konzultantske kuće “IBR Consulting”, koja je rađena za Hrvatske autoceste, pokazalo se da je cijena kilometra autoceste u nizinskim područjima oko 6,8 miliona eura. U brdskim je ta cifra bila oko 14 miliona.

Ilustracija
Ilustracija
Bez obzira na globalani rast cijena, i prometni stručnjak Osman Lindov mišljenja je kako je km autoceste u BiH danas iznad evropskog prosjeka.

„Kad bi se tu radilo o ukupnoj trasi autoputa, 330 km – to bi bilo u redu, davno se to na neki način procjenjivalo. Ovako, na pojedinim dionicama od osam do 25 miliona po kilometru nam skače cijena, što je mnogo iznad uobičajenih evropskih cijena koštanja kilometra autoceste,“ navodi Lindov.

Istražujući poslove oko koridora 5C, novinarka magazina BH Dani Dženana Karup Druško došla je do zastrašujućih informacija o ogromnoj korupciji koja je rezultirala prenapuhanim cijenama. Zbog kriminalnog vođenja poslova i izbora izvođača radova, autocesta u BiH biće vjerovatno najskuplji autoput u Evropi.

„Razgovarala sam sa nekim direktorima kompanija koji učestvuju na tim tenderima i koji znaju kako se to odvija. Oni su mi objasnili da se sve dogovori prije nego što uopće dođe do tendera. U projektima se predviđaju radovi koji nikada neće biti realizirani, od potpornih stubova, potpornih zidova, u koje kad idu kiloemtarskim dionicama se potroši stotine tona betona - razlike su milionske. Ljudi koji su u tome poslu tvrde da se njima traži čak 50 posto na tim tenderima od ukupnog iznosa“, dodaje Karup Druško.

Posebno zanimljiva je posljednja započeta dionica Vlakovo – Lepenica, za čiju izgradnju je na tenderu izabrana turska kompanija sa skoro 30 miliona skupljom ponudom od drugoplasirane. Posao od cijene dogovorene na tenderu do potpisivanja ugovora u međuvremenu je porastao za dodatnih sedam miliona.

„Ja sam sinoć nešto gledala prijavu koju je SIPA radila prije nekoliko godina protiv Milorada Dodika i njegovih najbližih suradnika. To su recepti koji su se uspostavili u RS još prije nekoliko godina. Dakle, firme se jave na tender, daju neku ponudu, ali kad se završe radovi, pošalju fakture koje su puno, puno veće. Bojim se da taj recept počinje sad da se primjenjuje i u Federaciji“, kaže Dženana Karup Druško.

Prema zakonu prva adresa za revidiranje poslovanja, odnosno eventualne nezakonitosti na izgradnji koridora 5C je Nadzorni odbor JP Autocesta Federacije BiH koji već dvije godine ne postoji. Nakon toga su istražni organi koji, dodaje Druško, za sada nisu pokazali interes.

Za nova kreditna zaduženja od 200 miliona eura međunarodni finansijeri zatražili su od federalne vlade jamstva u akcizama na duhanske prozvode ili gorivo, što će biti još jedan udar na ionako slab standard bh. građana.

Na pravcu koridora 5C, koji kroz BiH prolazi u dužini od 330 kilometara, do sada izgrađeno tek oko 40 kilometara autoceste na dionici između Sarajeva i Zenice. U tijeku su radovi na konačnom spajanju ova dva grada autocestom, što bi se trebalo dogoditi u oktobru 2014. godine, pred naredne opće izbore.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG