Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci kralja Petra u Beogradu


Avion sa posmrtnim ostacima posljednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića sletio je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".Posmrtne ostatke dočekali su porodica i predstavnici države.

Avio je na aerodorom sletio nešto poslije 14 sati javili su beogradski mediji.

Posmrtni ostaci kralja Petra biće preneseni u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju u kojoj je u 15 sati kako je ranije najavljeno počela liturgija koju služi srpski patrijarh Irinej.

Član Organizacionog odbora Oliver Antić rekao je da država bez tradicije nije nikakva država i istakao da Srbija ima ogromnu tradiciju sa kojom je rijetko ko upoznat.

"Sa ovom tradicijom i ovom formom, sa poštovanjem sebe, mi štitimo državu i šaljemo u svet jednu civilizacijsku sliku koja se neće zaboraviti", ukazao je Antić.

Posmrtni ostaci kralja Petra počivaće u dvorskoj kapeli na Dedinju do sahrane u Zadužbini Svetog Đorđa na Oplencu. Datum sahrane biće naknadno određen u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Vladom i drugim kraljevskim kućama.

Vlada Srbije je septembra prošle godine odlučila da bude formiran Organizacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu.Za predsjednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
XS
SM
MD
LG