Dostupni linkovi

Boravak "ratnog princa" Harryja u Helmandu


Britanski princ Harry u Afganistanu u kampu Bastion, novembar 2012.
Britanski princ Harry u Afganistanu u kampu Bastion, novembar 2012.
Autor: Jonathan Beale (BBC), prevela: Ena Stevanović

Princ Harry se u posljednjih pet mjeseci pretvorio u princa ratnika, nakon što je po drugi put bio u Helmandu sa britanskom vojskom, ali ovaj put kao topnik i pilot helikoptera Apache.

Princ upravlja jednim od najnaprednijih vojnih helikoptera u misiji za potporu Britancima, NATO-u i Afganistanu, spreman da, kako kaže, „oduzme život kako bi spasio život“.

Dvije činjenice su isplivale iz niza intervjua koje je princ Harry pristao dati tijekom svoje posljednje posjete Afganistanu, a to je njegova istinska ljubav prema vojnom životu i stvarnim opasnostima i njegova netrpeljivost prema medijima, posebno britanskim.

Prvo ću se osvrnuti na ono pozitivno, njegov život u uniformi. Princ ne skriva da je vojska za njega više od posla. Biti Kapetan od Walesa mu daje osjećaj „normalnosti“.

Vojska je za njega izazov, toliki da je pokušavao uvjeriti one na vlasti da mu dopuste da se vrati na liniju fronta. A onda je došlo vrijeme da nauči letjeti Apachom, u čemu je, izgleda, u potpunosti uspio.

Dok je bio u Helmandu, sjedio je na prednjem sjedištu helikoptera, ne samo obavljajući dužnost pilota, već i preuzimajući kontrolu nad oružjem.

Njegova ruka je bila na okidaču Apachovih projektila, pri čemu princ nije imao ni najmanju sumnju da ih mora ispaliti.

Njegov dolazak u kamp Bastion je imao dramatičan početak. Pobunjenici su sproveli očito pomno planirani napad na navodno sigurnu vojnu bazu samo nekoliko dana nakon njegovog dolaska, i to na njegov 28. rođendan.

Princ poriče tvrdnje u britanskim medijima da je „sve to bilo zbog njega“. Međutim, pomenuti događaj opisuje kao „mali test realnosti“. Sve od tada, opasnost nikada nije bila daleko.

Kapetan od Walesa nikada nije dao konkretne podatke o misijama u kojima je sudjelovao i uvijek ih opisuje na veoma uopćen način kao podršku britanskim i afganistanskim trupama na terenu kada su napadnute ili hitne medicinske evakuacije.

No, jasno je naglasio da je bio uključen u burna zbivanja i da je ponekad morao posegnuti za okidačem. Na pitanje kako se osjećao, Princ Harry odgovara:

„Oduzeti život znači spasiti život, pretpostavljam da se sve vrti oko toga. Ako neko pokuša učiniti nešto loše našim momcima, mi ćemo ih izbaciti iz igre.“

Ovo izjava više zvuči kao jednostavan opis činjenica nego kao hvaljenje.

Međutim, život u kampu Bastion očito ima i svoje negativne strane. Harry ne ostavlja nikakvu sumnju da bi radije bio na terenu u ophodnji, kao što je bio 2008, na samoj liniji fronta, bliže neprijateljima i direktnoj opasnosti.

Naravno, Harry je tada skinut s dužnosti nakon samo deset sedmica, kad su procurile vijesti o tome. Ovog puta je Ministarstvo odbrane odobrilo njegovo prisustvo, dijelom zbog toga što opasnost nije tako velika.

Ali, biti u Bastionu znači ne biti anoniman ili, kako Harry to opisuje, više ljudi koji „bulje“ kada se on pridružuje hiljadama vojnika u ogromnoj vojnoj kantini.

Pritisak medija

Čak i u Helmandu, hiljade kilometara daleko od kuće, Harry ne može zaboraviti na pažnju koju privlači. Boravak u ratnoj zoni je samo kratki predah. Ali Harry je i dalje ljut zbog načina na koji je tretiran u medijima, za što tvrdi da je počelo još u djetinjstvu.
Princ Harry pored Apache helikoptera u kampu Bastion u septembru 2012.
Princ Harry pored Apache helikoptera u kampu Bastion u septembru 2012.

Premda postoje i svježiji ožiljci, kao onaj odmor u Las Vegasu. Harry priznaje da je „vjerovatno“ iznevjerio i sebe i svoju obitelj kada su se njegove golišave fotke prvi put pojavile na internetu.

On kaže da je to „vjerovatno“ zato što je bio previše vojnik, a premalo princ. Ali nimalo ne sumnja ko bi trebalo snositi krivicu za sve: „Smatram da je način na koji me tretiraju (u medijima) neprihvatljiv.“

Čak se i sretna vijest da će uskoro postati ujak pretvorila u pritužbu oko toga kako je trudnoća supruge njegovog brata postala javna.

Što se tiče njegove prividne suradnje sa medijima u Helmandu, čini se da se ona dogodila pod prisilom. „Nikad nisam želio da vi budete ovdje.“

On kaže da je jedini razlog za tu suradnju je dogovor da mediji prestanu spekulirati prije njegovog odlaska na misiju.

Malo je vjerovatno da će ta pažnja popustiti sada kada je misija završena. Princ Harry kaže da nije odlučio koliko će još ostati u vojsci.

S obzirom da sve britanske trupe moraju napustiti ovo područje do kraja 2014. godine, malo je vjerovatno da će se Harry vratiti u Afganistan. A bez „naleta adrenalina“ o kojem uvijek govori tijekom misija, sve je manje razloga za ostanak.

Međutim, princ jasno daje do znanja da želi nastaviti svoju dugogodišnju suradnju sa humanitarnim organizacijama za pomoć veteranima, uključujući i rganizaciju „Walking with the Wounded“ (Hodati sa ranjenicima), te se nada da će se pridružiti ranjenim vojnicima u njihovoj ekspediciji na Južni pol.

Pitanja o njegovim planovima da se skrasi uvijek imaju vrlo kratak odgovor. Iz svega onoga što je Princ rekao je jasno da se on osjeća daleko opuštenije sa svojim suborcima u uniformi, uživajući u šalama i, kako on kaže, „rasturajući“ ih na Play Station-u.

Primjereno tome, njegov posljednji intervju je prekinut hitnim pozivom na teren. Harry više voli ići u boj nego razgovarati sa novinarima.
XS
SM
MD
LG