Dostupni linkovi

Zahtev za ostavku ministra pravde Selakovića


Nikola Selaković
Nikola Selaković
Reagujući na nastup ministra pravde Nikole Selakovića u emisiji TV b92 Utisak nedelje koji nije osudio direktne pretnje Sonji Biserko predsednici Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji od strane šefa ekstremne desničarske ogranizacije "Naši" Ivana Ivanovića, pet nevladinih organizacija u Beogradu udruženih u Kuću ljudskih prava i demokratije, obratilo se premijeru Srbije.

Čelnik desničarske organizacije "Naši" Ivan Ivanović potvrdio je da je rekao da neće samo seći jezike, već će leteti i glave onima koji kažu da je Kosovo nezavisno, da vicepremijer Aleksandar Vučić može sebi da puca u glavu ili da puca u nevladine organizacije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
Direktan link

“Ovo je do sada nešto najopasnije što se desilo, zato što je praktično ministar Selaković otvoreno podržao ono što je govorio predsednik pokreta "Naši" Ivanović. Nije se ogradio od njegovih pretnji ubistvom i sakaćenjem ljudi, on je izjednačio Sonju Biserko i Ivana Ivanovića. To je nešto što se veoma često radi u Srbiji, izjednačuju se nacionalisti sa onima koji se bore protiv ekstremnih ideologija”, kaže jedna od potpisnica pisma premijeru, Izabela Kisić. Na pitanje šta očekuje, rekla je da očekuje ostavku ministra pravde.

Jedan od učesnika pomenute emisije Miljenko Dereta, narodni poslanik i osnivač nevladine organizacije Građanske inicijative kaže da ne može ministar pravde da bude nem na takve reči.

„Ta vrsta pretnje (neće se samo seći jezik, već će i leteti glave) morala je da ga trgne i da kaže: izvinite gospodine, to što ste sad rekli ja moram da prosledim Tužilaštvu, jer to je otvorena, direktna pretnja. On se na to nije obazirao, čak se i smeškao“, kaže Dereta.

Za ministra Selakovića vezuju se još neki tipično radikalski gestovi. Navodno je jednoj studentkinji bacio flašu sa vodom jer nije bila srpska već hrvatska, kažu da je zaveo red u Ministarstvu da niko ne piše mrskom mu latinicom, u pomenutoj emisiji se pohvalio da je prilikom nedavne posete haškim optuženicima, ili kako je on rekao Srbima u Hagu, odneo dr Smilji Avaramov čokoladu, poklon od optuženika Ratka Mladića, njegovo ministarstvo je omogućilo zakonsko amnestiranje dva osuđenika zbog nasilja, a koji su u javnosti od strane desničara proglašavani herojima, navijača Uroša Mišića i Miladina Kovačevića...

Dve struje

Vratimo se aktivnostima "Naših". Kada su se u nekoliko gradova Srbije pojavile nedavno plakate sa spiskovima takozvanih antispskih nevladinih organizacija, spiskovi koji su podsetili na one iz devedesetih na kojima su bile čuvene poternice sa imenima čelnica nevladinih organizacija koje su bile deo tanušne antiratne Druge Srbije, pobunjenih novinara, građanski orijentisanih intelektualaca, predsedik Srbije Tomislav Nikolić je to nazvao spiskovima koje prave neke budale i tako objasnio zašto niko iz vlasti na to ne reaguje. Međutim, za razliku od predsednika, Tužilaštvo je, prema izjavi njihovog portparola, dalo nalog da se ispita ponovo delovanje organizacije "Naši" za koju je nedavno Ustavni sud utvrdio da nema osnove za zabranu.

Na to se pozvao i ministar Selaković smatrajući da je to sasvim dovoljno.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije, funkcioner napredne stranke Vladimir Cvijan je jedan od retkih reagovao na pojavljivanje spiskova najavivši preispitivanje odluke Ustavnog suda na osnovu novih dokaza. Za RSE on je rekao:

“Istraga je u toku. Neka ide svojim tokom. Treba prepustiti nadležnim organima. Ja sam svoje odradio”.

„Država, pokušava da smiri loptu i da kaže, evo sad ćemo mi da vidimo šta se dešava. Od takvih reakcija nema koristi,“ kaže, međutim, docent prava Saša Gajin.

Miljenko Dereta smatra da u SNS postoje dve struje i tako objašnjava i ponašanje ministra pravde.

“Zato što smatram da on spada u grupaciju koja je mnogo bliža staroj radikalnog stranci nego novoj proklamovanoj politici. Ta radikalna struja koju po mom tumačenju predvodi Tomislav Nikolić je u sve otvorenijem sukobu sa Aleskandrom Vučićem. Jedan deo Napredne stranke doživljava da su na vlast došli radikali. Da su radikali legalizovali svoj program, metode i Naši se, naravno, savršeno u to uklapaju”, ocenjuje on.

Saša Gajin iz Centra za unapredjivanje pravnih studija ne vidi veliku razliku između sadašnje i prethodnih vlasti u poslednjih 12 godina, kada je u pitanju odnos prema ekstremnim nacionalističkim organizacijama koje propagiraju nasilje u obračunu sa neistomišljenicima.

„Ovaj napad na nevladine organizacije je ostao bez odgovora na isti način kao što je ostao bez odgovora napad na organizatore Parade ponosa, na isti način kao bulodožerski napad na romska naselja što je ostao bez odgovora itd", nabrojao je on.

Zapravo, manje više ništa se u Srbiji ne događa što već nije vidjeno. Naslednici esktremnih desničara odnegovanih u Miloševićevom krilu koji su završavali prljave poslove krajem osamdesetih u vreme učvršćivanja njegove vlasti, pa zatim u ratničkim pohodima u 90-im, ohrabrivani nekim idejno bliskim postoktobarskim članicama vladajućih koalicija, poslednjih godina se hrane hit „patriotskom temom“ Kosovom i kad zatreba pojavljivali se na tamošnjim barikadama.

Oni su više od dve decenije adut u političkim igrama političkih protivnika unutar Srbije i sa političkim partnerima van nje. Uvek su tu kad treba zapaliti koju zastavu, polupati koji prozor na ambasadu, džamiju, ili stranačku kancelariju... Kada se budu vlastodršci i oni koji to nameravaju da budu, odrekli usluga ekstremista, biće to znak da ova Srbija postaje normalna država. Ko ne bi voleo da to bude već u ovom mandatu? Ko ne bi pozdravio dokaz da "Naši" nisu više njihovi?

(VIDEO: Cela emisija "Utisak nedelje" u kojoj su gostovali Selaković i Ivanović)
XS
SM
MD
LG