Dostupni linkovi

U Prištini suzdržane reakcije na dogovor sa Beogradom


Ivica Dačić i Hašim Tači
Ivica Dačić i Hašim Tači
Na četvrtom sastanku premijera Kosova i Srbije, Hashima Thacija i Ivice Dačića u Briselu, postignut je privremeni sporazum o carini, na osnovu kojeg će prikupljena carinska sredstva ići u poseban fond za razvoj severa.

Kosovski premijer Hashim Thaci prethodno je najavio kako će tim fondom upravljati Priština, jedan predstavnik Srba sa severa i EU.

Šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Beqiri nije želeo da komentariše ono što je rečeno u četvrtak naveče medijima u Briselu, navodeći da očekuje da se kosovski premijer zvanično obrati Skupštini o detaljima sastanka.

"Mi ćemo tražiti, a to je i Thacijeva obaveza, da obavesti Skupštinu i ostale o tome šta se postiglo i o čemu se razgovaralo. Prema tome, ne možemo komentarisati ono što je izašlo u medijima. To je samo izjava za javnost“, kazao je Beqiri, ali dodajući da je Thaci obavezan da se ponaša u skladu sa Ustavom i rezolucijom Skupštine, po kojima je Kosovo jedna carinska zona.

Shpend Ahmeti, potpredsednik pokreta Samoopredeljnje, komentarušući privremeni sporazum o carini, kaže da je formiranje jednog posebnog fonda za razvoj severa najbolji pokazatelj da se priprema autonomija severu.

"Pokret Samoopredelje primećuje da je postignut dogovor da sva prikupljena carina na severu ide u poseban razvojni fond, a to znači da se stvara osnova za autonomiju – odnosno, dolazi do promene unutrašnje organizacije gde će jedna etnička grupa na određenoj teritoriji biti organizovana na poseban način. Čekamo da vidimo sve napismeno, ali postoji šansa da su se dogovorili o promeni Kosova“, kaže Ahmeti.

Ardian Gjini iz Alijanse za budućnost Kosova, međutim, navodi da je sastanak od četvrtka ipak pozitivan.

„Ovo je korak napred, iako postoje mnogo tema o kojima Kosovo i Srbija moraju da razgovaraju. Slede još teža pitanja ali mislim da je ovo pozitivno“, kaže Gjini.

Inače, što se pitanja gašenja paralelnih bezbednosnih struktura Srbije tiče, kosovski premijer je kazao da Vlada Srbije uzima za obavezu i odgovornost njihovo gašenje I uklanjanje sa Kosova.

Dačić je naglasio da rešenje tome stoji u formiranju prihvatljivih institucija i za Prištinu ali i za kosovske Srbe.
XS
SM
MD
LG