Dostupni linkovi

Slučaj Gavella: Zabrana kulture ili kultura zabrane


Sporni plakat kazališta Gavella
Sporni plakat kazališta Gavella
U atmosferi užarenoj svađama države i Katoličke crkve oko seksualnih sadržaja u Zdravstvenom odgoju, pala je i prva žrtva. Ravnatelj Gradskog kazališta Gavella Darko Stazić je po naređenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića povukao plakat za predstavu tog kazališta, s obrazloženjem da vrijeđa vjerske osjećaje.

Zabrana plakata za predstavu „Fine mrtve djevojke“ zagrebačkog Gradskog kazališta Gavella uzburkala je i podijelila hrvatsku javnost.

„Nije točno da je plakat povrijedio osjećaje vjernika, nego je gradska i kazališna cenzura narušila prostor umjetničkih sloboda“, upozorila je ministrica kulture Andrea Zlatar, ocjenjujući da plakat i dalje treba koristiti jer on „na kvalitetan način poziva građane na predstavu koja govori o njihovim problemima.“

Zabrani plakata usprotivio se i niz hrvatskih kulturnih radnika, a regionalno prisutni režiser Oliver Frljić u znak prosvjeda povukao se iz dva projekta koja je trebao režirati u Gavelli.

Neki kažu kako vjerojatno ne bi ni bilo skandala sa plakatom na kojem se grle dvije majke božje, da atmosfera nije užarena svađama države i Katoličke crkve oko seksualnih sadržaja u Zdravstvenom odgoju, ali i nadolazećim lokalnim izborima.

„Mislim da je cijeli slučaj sa 'skidanjem' plakata u Gavelli posljedica cijelog spleta nesretnih okolnosti, ali i jedne klijentelističke mreže odnosa u kulturi koju se već godinama pomno plete i koja je dovela do toga da iz gradonačelnikovog ureda jednim telefonskim pozivom možete kontrolirati bilo koju instituciju u gradu – suprotno svim propisima i zakonima“, ocjenjuje za naš radio urednica cijenjenog portala teatar.hr Nora Krstulović.

A sve je počelo kada je katolička nevladina udruga Vigilare na svojim internetskim stranicama pozvala građane da mailovima i telefonskim pozivima kazalištu Gavella traže uklanjanje spornih plakata.

"Taj plakat na izrazito vulgaran način ismijava Blaženu djevicu Mariju kao simbol Katoličke crkve i tako na jedan vrlo uvredljiv i ponižavajući način stavlja u kontekst nešto što je sveto većini građana ove države", kaže predsjednik udruge Krešimir Miletić.

Kako su u travnju lokalni izbori, a religija je zbog svađa oko Zdravstvenog odgoja postala svakodnevna tema, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naložio je ravnatelju Gavelle Darku Staziću da odmah povuče taj plakat.

„Gradonačelnik mora voditi računa da ne vrijeđa vjerske osjećaje ljudi, i zato sam reagirao. A mi moramo živjet jedni pored drugih, tolerirati jedni druge – to je suština demokracije. I da ne radimo cirkus! Kao odgovoran čovjek i kao gradonačelnik reagirao sam u zaštiti vjerskih osjećaja. Reagirao sam sada, i reagirat ću opet ako neki drugi plakati budu nekoga vrijeđali", kazao je Bandić.

Režiser predstave „Fine mrtve djevojke“ Dalibor Matanić, koji je pred desetak godina snimio i film po tom tekstu ocjenjuje kako si je Bandić zabio autogol.

„Dvije tisuće i trinaesta godina je u Hrvatskoj, i ja razumijem da su to sve predizborne varijante, ali mislim da Bandić mora biti svjestan da je ovim potezom izgubio jako puno glasova. Ništa se ne smije braniti u današnjoj Hrvatskoj, a naročito ako je riječ o predstavi koja se bavi nekim totalno najhumanijim principima“, smatra Matanić.

U međuvremenu se prosvjedu katoličke udruge priključio i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, a u zaštitu plakata stao je Bandićev protukandidat za zagrebačkog gradonačelnika, socijaldemokratski ministar zdravlja Rajko Ostojić. Međutim, neki i dalje šute.

„Ja sam zapravo od svega najviše zgrožena što do danas, dakle ni nakon dva dana od 'skidanja' plakata, struka - osim dizajnerske – nije reagirala. Nisu se oglasili ni ravnatelji drugih zagrebačkih kazališta i drugih institucija u kulturi, ali nisu se oglasili ni kolege ravnatelji iz ostatka Hrvatske. Mislim da je zapravo to ono najstrašnije, jer nekako daje do znanja da su svi spremni na autocenzuru dok ne prođu ti nesretni lokalni izbori“, kaže Nora Krstulović.

A izbora će biti i dalje svako malo, podjednako tako bit će populističkih političara, ali - i ravnatelja bez kičme.
XS
SM
MD
LG