Dostupni linkovi

Prijeti li Crnoj Gori grčki scenario?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
„Mislim da nijesmo svjesni, još nijesmo svjesni dok ne udarimo čelom o patos... Mislim da smo čelom sada blizu patosu.“

Ovo su riječi predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, koji je govoreći o tragičnim rezultatima dosadašnje ekonomske politike dramatičnim tonom izrazio strahovanje da Crnu Goru može da zadesi grčki scenario, odnosno poptuni kolaps javnih finansija.

„Moram da vam kažem da se bojim, itekako se bojim i mislim da ako upravo zato ne
Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
povučemo hitne mjere, zaokrete, bolne zaokrete. Oni su, nažalost, nepravedni, radi se o povećanju poreza, a to znači i smanjenju socijalnih davanja. To su dva puta nepravedna“.

U dominantnoj članici vladajuće koalicije DPS kažu da je istina da postoje razlozi za zabrinutost ali ne tih dimenzija. Poslanik vladajućih Zoran Vukčević za RSE kaže da se situacija u Crnoj Gori i Grčkoj ne mogu poistvojećivati.

„Grčka je bila zadužena 130 posto BDP-a. Crna Gora je negdje sada na nivou od 51, 52 posto tako da nijesmo u toj situaciji da na taj način možemo razmišljati, ali u svakom slučaju treba da budemo veoma obazrivi“

U nekim krugovima još ne postoji svijest da ozdravljenje počinje od priznanja, rekao je u intervjuu TV Vijesti lider SDP Ranko Krivokapić.

„Neoliberali su u Crnoj Gori pričali istu priču kao u Španiji. Mi smo upola manje zaduženi nego Njemačka. Španija je tako govorila zato što je kao Crna Gora imala balon nekretnina koji je punio kasu dok je bilo igre sa nekretninama. To, naravno, za javnost može djelovati lijepo. Za ozbiljne ljude to je smiješno ali na žalost iz tih smiješnih politika mi imamo tragične rezultate“.

Predsjednik parlamenta se tokom intervjua obrušio na neoliberalni koncept koji u Crnoj Gori kao glavnog zagovornika ima upravo DPS premijera Mila Đukanovića koga upravo Krivokapić navodno pokušava da nagovori da u ekonomskoj politici promijeni kurs. Krivokapićeve dramatične izjave i distanciranje od ekonomske politike vlade u kojoj njegova SDP participira već 15 godina u opoziciji, međutim nijesu izazvale veliko uzbuđenje.

Milan Knežević
Milan Knežević
"Možda je to jedna simptomatična izjava u susret predsjedničkim izborima i sve češćim trvenjima oko toga da li Filip Vujanović može ponovo da bude predsjednički kandidat , da li se tu radi o smišljenim nagovještajima gospodina Krivokapića vrijeme će pokazati , ali situacija je takva da gospodin Krivokapić kao lider SDP napusti vladu ili je uslovi za jednos oscijalno funckionisanje koje će državu Crnu Goru izvesti iz ovih ekonomskih problema", kaže Milan Knežević iz Demokratskog fronta .

Lider SDP smatra da vlada na čijem čelu je premijer Đukanović neće imati 4 godine komotnog vladanja

„Ova vlada će imati mjesec za mjesec teških izazova da pokazuje sposobnost. Tako da ne brinite, ova vlada neće imati četiri godine komotnog vladanja jer su izazovi pred njom u ekonomskoj sferi a stižu računi tih politika“.

Vlast i opozicija ovu Krivokapićevu izjavu čitaju na različite načine. U DPS akcentuju izazove koji su pred vladom.

,,Za crnogorsku vladu je ukupno izazov da rješava probleme sa kojima je Crna Gora suočena tim prije što na jednoj strani globalna ekonomska kriza. Mi sa druge strane treba da uzmemo u obzir da Crna Gora kao mali ekonomski sistem nema dovoljan potencijal za nove, potrebne direktne strane investicije ili koristimo tuđu štednju koja će nam omogućiti dalji razvoj. To jeste veliki izazov za vladu“, smatra funkcioner DPS Zoran Vukčević.

Iako i sami govore o teškim izazovima koji su pred vladom u opoziciji se nadovezuju i na Krivokapićevo pominjanje četvorogodišnjeg mandata vlade koja je inače tek nedavno izabrana.

„Ja sam ubijeđen da, ne samo da vlada neće komotno djelovati nego da će ti problemi iz dana u dan biti sve uočljiviji. Ja sam ubijeđen da ovakva ekonomska politika vlada i ovakve mjere koje pokušavaju da provedu u narednom periodu moraju rezultirati nekom dubokom krizom ili nekom novom rekonstrukcijom vlade ili raspisivanjem novih izbora“, smatra Milan Knežević.
XS
SM
MD
LG