Dostupni linkovi

Desetine hiljada Kurda na sahrani ubijenih aktivistkinja



Desetine hiljada Kurda okupilo se danas u gradu Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, na sahrani tri kurdske aktivistkinje koje su prošle sedmice ubijene u Parizu.

Aktivistkinje, među kojima je i jedan od osnivača zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) Sakine Džansiz, ubijene su u trenutku kada su turske vlasti sa zatvorenim liderom te stranke Abdulahom Odžalanom stupile u pregovore o razoružanju pobunjenika.

Gotovo 50.000 ljudi okupilo se u većinski kurdskom gradu Dijarbakiru iza tri kovčega prekrivena kurdskim zastavama na ceremonijalnom oproštaju. Ubijene žene sutra će biti kremirane u svojim rodnim gradovima.

Od kako je PKK 1984. godine počela oružanu borbu za kurdsku samoupravu, poginule su desetine hiljada ljudi. Turska, SAD i većina evropskih zemalja smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Turska je prošlog meseca saopštila da su njene bezbednosne strukture ušle sa Abdulahom Odžalanom, koji od 1999. godine služi doživotnu kaznu zatvora nedaleko od Istanbula,u pregovori kako bi PKK odložila oružje.
XS
SM
MD
LG