Dostupni linkovi

Dijalog Srbije i Kosova: O carinama i paralelnim strukturama


U Briselu se u četvrtak ponovo sastali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači. Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić, rekla je da će se i ovaj put runda razgovora odvijati tokom radne večere kod šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Očekuje se da će i ova runda dijaloga delom biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, odnosno o pitanju raspodele carinskih prihoda. O tome su u četvrtak u Briselu razgovore nastavile i radne grupe za tehnički dijalog Beograda i Prištine.

Kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela, Rikard Džozvijak, susretom će dominirati dve važne teme.

„Jedna je pitanje carina i kako će prikupljene dažbine biti raspoređene, a druga paralelne strukture Srbije na severu Kosova. Oko prvog pitanja je moguće postizanje neke vrste dogovora o tome šta će se raditi sa novcem. Na stolu su različiti predlozi, ali je najverovatnije da će novac ići u državni budžet Kosova, a da će u tom budžetu postojati poseban deo koji će biti namenjen severnom Kosovu.

Novac bi direktno bio kanalisan ka tom delu budžeta, a onda bi išao opštinama na severu Kosova. Kada su u pitanju paralelne strukture, tu se ne može očekivati mnogo. Kako je juče u Briselu rekao zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Filip Riker, SAD se nadaju da ce tokom januara ili februara biti doneta odluka kako da se rasformiraju ove paralelne strukture. Dakle, moguće je da će danas biti postignut određen napredak, ali ne očekujem da dođe do dogovora.“


Ivica Dačić je pred put u Brisel rekao da od sastanka ne očekuje značajnije odluke vezane za najteža pitanja, jer će to, kako je naveo, biti predmet daljih razgovora. U teža pitanja, Dačić je ubrojao i paralelizam institucija i način organizovanja Srba na Kosovu.

Kosovski premijer Hašim Tači odbacio je mogućnost davanja autonomije Srbima na severu Kosova u zamenu za podršku Beograda da Kosovo.

Uoči susreta, Tači je izjavio da se, kada jednoga dana bude okončan dijalog s Beogradom, Kosovu mora omogućiti članstvo u Ujedinjenim Nacijama. On je rekao i da će na sastanku sa Dačićem jedna od tema biti gašenje paralelnih struktura Srbije na severu, te da će u Briselu predstaviti evropsku ponudu koja će ispoštovati volju srpskih građana da sami izaberu svoje predstavnike.
XS
SM
MD
LG