Dostupni linkovi

Vrhovni sud Pakistana traži hapšenje premijera


Protesti u Islamabadu
Protesti u Islamabadu
Pakistanski Vrhovni sud je naredio hapšenje predsjednika vlade zbog korupcijskog skandala vezanog uz izgradnju energetskih projekata.

Sud je dao vlastima 24 sati da uhapse premijera Raja Perveza Ashraafa i još petnaestoricu, te da u srijedu budu privedeni pred suca.

Aktualni šef vlade je pokrenuo velike projekte dok je bio ministar energetiku 2008 - 2011. No, njegovo ime kasnije se pojavilo medju onima koji su od tih projekata imali i najviše koristi.

Ashraf je prvi put pozvan pred istražno povjerenstvo za borbu protiv korupciju u aprilu. Zanijekao je primanje mita za planove koje je odobrio u 2010.

Raja Pervez Ashraaf je u više navrata bio kritiziran zbog neuspjeha da riješi ozbiljnu nestašice struje u Pakistanu.

Zahtjev Vrhovnog suda uslijedio je nakon demonstracija koje je prevodio svećenik Muhammed Tahir-ul-Qadri. Tisuće demonstranata je tražilo ostavku vlade u Islamabadu. Vjeruje se da je Qadri potpomognut od strane moćne pakistanske vojske.

Glavni premijerov savjetnik, Fawad Chaudhry, osudio je naloga suda, rekavši kako se "bez sumnje" radi o dogovoru vojske i Vrhovnog suda koji pokušavaju zajedno rušiti vladu.

Protesti u Pakistanu
Protesti u Pakistanu
Televizijske snimke pokazuju demonstrante koji proslavljaju odluku suda kao veliku pobjedu nad vladom.

U Karačiju, financijskom središtu Pakistana, nakon vijesti o nalogu za hapšenje premijera opali su burzovni indeksi.

Istodobno je ministar pravde je saopćio da se opći izbori u zemlji trebaju održati polovicom maja, kako je to i planirano.

Raja Pervez Ashraf postao premijer u junu prošle godine nakon što je Vrhovni sud „razvlastio“ njegovog prethodnika, Yousufa Razu Gilanija, zbog nepoštivanje suda.

Gilani je odbio provesti nalog suda i od švicarskih vlasti zatražiti da ponovno pokrenu slučaj protiv predsjednika Pakistana Asifa Alija Zardarija zbog korupcije.

U zemlji koja se bori sa korupcijom , snažni su medjuvjerski sukobi i česti napadi na manjinske šiite.

Vlada se suočava i s talibanskom pobunom na granici prema Afganistanu.

Nejasno je koliko će posljednji dogadjaji dodatno zakomplicirati prilike u zemlji koja posjeduje nuklearno naoružanje.
XS
SM
MD
LG