Dostupni linkovi

U Srbiji ponovo govor mržnje i zastrašivanje


Pristalice pokreta "Naši" na jednom od skupova u Beogradu
Pristalice pokreta "Naši" na jednom od skupova u Beogradu
Srbijom ponovo kruže spiskovi nepodobnih i čuju se pretnje čija su meta nekada politički neistomišljenici nekada Albanci. Lepe se plakati sa spiskovima nepoželjnih, pale zastave, a poslednji primer je pismo na internetu u kojima se Srbi pozivaju na oružanu borbu protiv Albanaca na jugu Srbije a potpisani su navodno bivši pripadnici rasformirane Jedinice za specijalne operacije. Nema sumnje da se ponovo vraća govor mržnje i da je zaživeo duh vremena u kome su se povampirile razne ultradesničarske organizacije, kažu sagovornici RSE.

Vlast je uglavnom do sada na pojave govora mržnje i zastrašivanja ćutala i pored brojnih apela nevladinih organizacija, strukovnih udruženja i građanskih krugova da reaguje. Na internetu se upravo pojavilo navodno saopštenje rasformirane JSO, u kojem autori ovog pisma, potpisani kao bivši pripadnici ove jedinice, pozivaju Srbe na oružanu borbu protiv Albanaca na jugu Srbije i rušenje spomenika u Preševu.

Ovo pismo puno pretnji osvanulo je sa naslovom “Srbe ima ko da brani” i na sajtu desničarskog pokreta “Naši” čiji su pripadnici samo dan ranije po ko zna koji put zapalili zastavu Vojvodine i u više gradova lepili plakate sa spiskovima nepoželjnih osoba, i "antisrpskih" medija i organizacija u Srbiji. I ovo su samo poslednji primeri.

Ranko Bugarski, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, koji se bavio govorom mržnje, kaže da ovakvi događaji na neki način najavljuju ili čak predstavljaju povratak na govor mržnje iz 90-ih.

“Da, to jeste govor mržnje. To jeste vrlo neprijatna i opasna najava povratka na praktikovanje verbalnog linča čije smo pogubne posledice imali prilike da vidimo ranije”, kaže on.

U međuvremenu se oglasilo i Tužilaštvo. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je da je Tužilaštvo ranije pokrenulo predmet vezan za delovanje organizacije SNP "Naši" i da ne isključuje mogućnost da zbog novih okolnosti, ono ponovo pokrene inicijativu za zabranu tog pokreta.

A povodom pisma koje je potpisano sa JSO, Crvene beretke u kome stoji i ovo - "Pozivamo sve patriotske organizacije, stranke i pojedince, sve one kojima je dozlogrdilo da trpe uvrede i ponižavanja, da nam se pridruže, u svakom vidu borbe, čak i u oružanom sukobu sa šiptarskim teroristima, koji nam svakako predstoji, i koji nam strane službe pripremaju uz pomoć domaćih izdajnika” - vlasti nisu zabrinute.

Premijer i ministar policije Ivica Dačić na pitanje RSE hoće li se istražiti autentičnost pisma potpisanog sa JSO tvrdi da tu nema reči ni o kakvoj ozbiljnoj pretnji i sugeriše medijima da razlikuju šta je važno a šta nevažno.

„To su gluposti. Kako može raspuštena formacija da izdaje saopštenja. Ovde ne može da bude reči o tome da neka jedinica koja je rasformirana sada ima bivše pripadnike koji izdaju saopštenja. Ja mislim da je to reakcija na YouTube pretnje Albanaca. Te rasformirane formacije bolje neka se drže u penziji“, kaže Dačić.

Povampirenje desničara

Jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije rasformirana je 2003. posle ubistva premijera Zorana Đinđića jer su, zbog atentata na njega i brojnih političkih i drugih ubistava, kao i zbog pripadnosti kriminalnim klanovima, osuđeni njen komandant i neki od oficira i pripadnika.

Filip Švarm
Filip Švarm
Filip Švarm, autor dokumentarnog serijala o JSO ne misli da pismo objavljeno na internetu potiče od bivših pripadnika ove rasformirane jedinice, ali da je to još jedan pokazatelj ultradesničarskog neofašističkog trenda koji je zavladao.

“Ne mislim da je to JSO i ne mislim da je to neka organizirana grupa koja vuče neki korijen iz Crvenih beretki. Međutim, smatram da je riječ o jednom duhu vremena koji je sada zaživio, a u tom duhu vremena očigledno su se povampirile razne ultradesničarske organizacije. U tim krugovima Crvene beretke, odnosno JSO, imaju kultni status, Legija ima status heroja. Mislim da zapravo to pismo potiče iz tih ultradesničarskih krugova gdje je kao jedna ikona i znak prepoznavanja tih ljudi upravo izabran JSO”, ocenjuje Švarm.

Najviši čelnici države do sada se nišu oglašavali povodom otvorenih pretnji desničara nevladinim organizacijama i medijima, uključujući i RSE. Ostajali su gluvi na apele nevladinog sektora i građanske opcije da se stvara atmosfera linča i da vlast upravo tim ćutanjem prećutno podržava nasilje.

U međuvremenu je Ustavni sud odbio zahtev tužilaštva za zabranu registrovanog udruženja građana "Srpski narodni pokret 1389" i neregistrovanih udruženja SNP "Naši" iz Aranđelovca i SNP "Naši 1389" jer su njihove aktivnosti usmerene na rušenje ustavnog poretka, kršenja zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanje verske, nacionalne i rasne mržnje navodeći da se „ne može pouzdano utvrditi postojanje ustavnih razloga za zabranu rada“.

Jedino je našao za shodno da se oglasi nakon poslednje akcije ove organizacije predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije i funkcioner naprednjaka Vladimir Cvijan izjavom da spaljivanje zastave Vojvodine može dovesti do ponovnog pokretanja postupka za zabranu SNP "Naši".

Izgleda da je vlast konačno odlučila da nešto kaže a šta će da uradi videćemo, napominje profesor Ranko Bugarski.

“Mislim da su posle poslednjih izbora i njihovih rezultata na povšinu ponovo isplivali neki društveni krugovi, načini komuniciranja i izražavanja političkih ili drugih stanovišta, koji su jedno vreme privremeno bili manje-više potisnuti. Sad se ponovo javljaju te grupe koje se obično nazivaju ekstremističkim osećajući očigledno da se vraća njihovo vreme, da imaju više prostora za slobodno delovanje pošto vide da vlasti uglavnom ne reaguju, ili reaguju blago i sa zakašnjenjem. Bilo je javnih pretnji pojedincima iz tzv. druge Srbije, medijima i nevladinim organizacijama. Spiskovi nepodobnih su objavljivani i to ne samo od strane tih tzv. desnih ekstremističkih grupa, nego u nekim slučajevima i od strane službenika same vlade. Dakle, to je jedino moglo da se shvati kao ohrabrenje za one koji šire jezik mržnje”, zaključuje Bugarski.
XS
SM
MD
LG