Dostupni linkovi

FBiH: Poljoprivrednici traže smjenu ministra i najavljuju blokade


Protest poljoprivednika, Sarajevo, 14. januar 2013.
Protest poljoprivednika, Sarajevo, 14. januar 2013.
Poljoprivrednici, okupljeni u Koordinaciju federalnih udruženja poljoprivrednika i saveza, podići će krivičnu prijavu protiv ministra poljoprivrede, vodoprivreda i šumarstva Jerke Ivankovića Lijanovića. Tražit će i njegovu smjenu od premijera i predsjednika Federacije. Ukoliko im se ne ispune zahtjevi, najavili su blokadu saobraćajnica i graničnih prijelaza.

Ovo su poljoprivrednici poručili u ponedjeljak na protestu ispred Ministarstva, gdje ih se okupilo više od stotinu iz svih krajeva Federacije tražeći isplatu poticaja za prošlu godinu i ostavku resornog ministra. Poručili su Lijanoviću da odlazi iz Ministarstva jer je uništio poljoprivredu.

„Dobili smo ministra Lijanovića 2011. Poljoprivreda je uništena, stočarstvo je uništeno. Mi ne damo stočarstvo. Mi smo ga branili u ratu. Ne damo ga ni sad. Ne damo mesaru da uništi našu stoku. Mesaru, idi - dosta više“, poručio je Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza Federacije BiH.

Zijad Tinjak iz okoline Konjica ima 200 ovaca. Kaže da je prošla godina bila veoma teška, a da on nije dobio ni marku poticaja:

„Platilo se svima, samo nije nama ni pčelarima. Prije je bilo 15 po ovci, a ove godine trebalo je 20 maraka biti po ovci. Nismo dobili ni marku.“

Ni mljekari nisu zadovoljni odnosom Ministarstva prema domaćim proizvođačima.

„Uništiće proizvođače mlijeka s ovim načinom rada. Uništiće on naše farme s ovim što krade pare. On od litre mlijeka nema ništa, a mi imamo - i on tamo ne da pare“, navodi Nihad Varsar, mljekar iz Bužima.

Okupljene je posebno razbjesnilo kada je ispred Ministarstva došao predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Avdo Muslimović. Policija je spriječila fizički obračun između poljoprivrednika. Muslimović je iznenađen ovom reakcijom predstavnika Koordinacije, jer su i zahtjevi poljoprvirednika okupljenih u Savezu, koji on vodi, identični. Jedina razlika je da oni ne traže smjenu resornog ministra:

„Smjenom jednoga ministra neće se riješiti problem. Da hoće, mi bismo danas isto tražili smjenu ministra Jerke, međutim, problem će ostati i dalje evidentan. Neće biti dovoljno sredstava, neće biti sredstva raspodijeljena kako treba - a neće biti podijeljena bez nas ubuduće, to je sigurno, jer je ovaj savez i osnovan da bi sredstva bila podijeljena samo uz našu saradnju.“

Protest poljoprivrednika 14. januar 2013.
Protest poljoprivrednika 14. januar 2013.
Avdo Muslimović otišao je na sastanak sa ministrom Lijanovićem, ali nisu predstavnici Koordinacije federalnih udruženja poljoprivrednika i saveza.

„Ministar je sad htio da dođemo kod njega da raspravimo u nacrtu programa za 2013. godinu. Ja sam ga pozvao da siđe među ljude, da kaže ljudima dan kad će biti sredstva za proizvodnju, a on je rekao da mu ni na um ne pada da dođe među ljude. Mi smo odbili, nismo htjeli otići na taj sastanak i pričati o 2013. dok ne riješimo 2012. godinu", kaže Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja mljekara Federacije BiH.

Tako će poljoprivrednici okupljeni u Koordinaciji čekati 21. januar i povratak Živka Budimira u BiH. Ako se ne ispune njihovi zahtjevi, blokirat će saobraćanjice i granične prijelaze.

U drugom udruženju traže dodatnih 40 miliona KM za poticaje u 2013. godini. Najavili su masovne proteste ako se ne udovolji njihovim zahtjevima. O pojedincima iz Koordinacije poljoprivrednih udruženja kažu da se uopšte ne bave poljoprivredom.

„Isti oni što danas protestuju pred Ministarstvom poljoprivrede mislim da većina nisu poljoprivrednici. Oni su blokirali Čapljinu i rušili Zakon o zaštiti domaće proizvodnje“, kaže Drago Perić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zapadno-hercegovačkog kantona.

Zašto su poljorivredna udruženja u Federaciji BiH razjedinjena i zašto nema zajedničkog istupa prema vladi, odgovor je dao Avdo Muslimović:

„Oni pripisuju nama da smo mi nečiji, konkretno Jerkini ili ovoga i onoga. Vidite da u našim zahtjevima nema političkog motiva. Jer možete vidjeti sve naše zahtjeve i vi ako ste neovisani, vidjećete da ovdje nema političkog motiva - niti jednog momenta nismo politički motivirani.“

Resorni ministar Jerko Ivanković Lijanović i ponedjeljak nije podnio ostavku, kaže da to nije rješenje:

„Ukoliko bi moja ostavka bila rješenje za poljoprivredne proizvođače i poljoprivrednu proizvodnju u BiH, ja bih to danas odmah učinio. Ali to nije rješenje i to ne bi pozitivno promijenilo situaciju, nego negativno.“
XS
SM
MD
LG