Dostupni linkovi

Makedonija: Opozicija ponovo protestovala protiv vlasti


Protest u Skoplju 12. januara 2013.
Protest u Skoplju 12. januara 2013.
Nekoliko hiljada članova i simpatizera opozicionih partija u Makedoniji u subotu je u Skoplju održalo Marš za istinu, čiji je moto bio “Otpor protiv režimskih laži”. Protest je bio, kako su rekli, protiv ućutkivanja slobodnih medija i protiv laži i manipulacija vladajuće garniture.

Marš je počeo ispred televizije Sitel, nastavio se kod zgrade Vlade i Sobranja, a završio kod objekta Makedonske radio-televizije (MRT).

U opozicionom Socijaldemokratskom savezu (SDSM) kažu da njihov cilj nije da vrše pritisak na medije, već da ukažu na to da mediji kao Sitel i MRT neprofesionalno rade svoj posao.

Sitel je privatan medij i vlasnici imaju prava da podrže određenu političku opciju, ali nemaju prava da svesno šire mržnju i manipulišu građane, kažu u SDSM.

Stanje u MRT-u je još dramatičnije, ističu u opoziciji, jer je umesto institucije koja predstavlja stavove građana, javni servis postao filijala centra za laži i manipulacije vladajuće VMRO DPMNE, a na račun građana Makedonije.

Osnovni cilj marša je bio pružiti otpor protiv sistematskog gaženja slobode medija i govora. Želimo da ohrabrimo novinare i medijske radnike da se suprotstave režimskim lažima i da odbrane čast i ugled njihove profesije, rekli su u SDSM.

Lider Socijaldemokrata Branko Crvenkovski, obraćajući se okupljenim građanima ispred zgrade MRT-a, ponovio je zahtev opozicije za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora zajedno sa lokalnim, koji su zakazani za 24 mart.
XS
SM
MD
LG