Dostupni linkovi

Preševo: Spomenik ostaje, traži se posredovanje Tirane i Brisela


Zgrada u kojoj su smeštene skupštine opština Preševa, Bujanovca i Medveđe
Zgrada u kojoj su smeštene skupštine opština Preševa, Bujanovca i Medveđe
Odbornici albanske nacionalnosti iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, usvojili su u subotu popodne Deklaraciju protiv uklanjanja nacionalnih simbola, a nakon rasprave o mogućnostima za prevazilaženje krize izazvane podizanjem spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa.

Oni su na zajedničkoj sednici održanoj u Preševu zatražili od Tirane da internacionalizuje problem Preševske doline i pozvali vlade Srbije i Kosova da razmatraju rešavanje problema Preševske doline po načelu reciprociteta u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Na dnevnom redu sednice koja je trajala više od tri sata bila je samo jedna tačka - bezbednosna situacija nakon zahteva vlasti Srbije da se ukloni spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca iz centra Preševa.

„Ipak mislim da organi države Srbije sa lokalnom samoupravom Preševo treba da nađu neki kompromis i ja mislim i još se nadam da ima mogućnosti da se u tom pravcu razgovara i da ovaj problem rešavamo“, rekao je za RSE pre subotnje sednice predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi.

Za razliku od Arifija, Dragoljub Filipović, odbornik Skupštine opštine Preševo u prethodnom sazivu, nije optimista u pogledu iznalaženja kompromisnog rešenja koje bi bilo prihvatljivo za lokalnu upravu i Vladu Srbije.

„Ne verujem da će doći do nekog kompromisa koji će dati nade da će to spomen obeležje biti uklonjeno sa tog mesta što bi stvorilo uslove za budući miran život građana Preševa“, ocenjuje Filipović.

Spomenik poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koju vlasti u Srbiju tretiraju kao terorističku organizaciju, podignut je 16. novembra prošle godine u centru Preševa.

Premijer Srbije Ivica Dačić ranije je poručio da će Vlada Srbije ukloniti sporni spomenik ukoliko ne bude postignut dogovor sa lokalnim vlastima, ocenivši da je njegovo nezakonito postavljanje provokacija za sve Srbe.

Nagip Arifi, međutim, smatra da bi rušenje spomenika ugrozilo mir i bezbednost u ovom delu Srije, što bi se katastrofalno odrazilo i na ekonomske prilike u vom delu Srbije, zbog čega se zalae za iznalaženje kompromisnog rešenja.

„Slična spomen obeležja postoje i na Kosovu u enklavama u kojima žive Srbi i mislim da ne treba zbog jednog spomenika dizati toliku prašinu, s obzirom da imamo mnogo veće probleme jer ljudi nemaju posao, nemaju pristojan život pa u tom pravcu treba svi da se okrenemo“, zaključuje Arifi.
XS
SM
MD
LG