Dostupni linkovi

Beograd: Komunalna policija ne odustaje od primene sile


Maltretiranje studenta bez karte u autobusu na liniji 95
Maltretiranje studenta bez karte u autobusu na liniji 95
Komunalna policija opet je primenila silu prilikom sprečavanje ilegalne ulične prodaje u Beogradu. Nakon niza sličnih incidenata na pijacama i u gradskom prevozu u javnosti se ponovo postavlja pitanje njihovih ovlašćenja.

Rutinski obilazak komunalne policije i kontrola nelagalnih prodavaca ispred jednog tržnog centra u Novom Beogradu pretvorio se u novi incident koji je izazvao ogorčenje gradjana. Stariji čovek koji je na improvizovanoj tezgi prodavao konzerve hrane odbio je da ukloni robu tražeći da mu se napiše kazna.

Posle kraće rasprave, prema svedočenju njegovih kolega, komunalni policajci oborili su ga na beton, uvrtali mu ruku i, kako su rekli neki od šokiranih očevidaca, u jednom trenutku stavili mu najlon kesu preko glave.

Deo ovog događaja neki od prolaznika snimili su mobilnim telefonom:



Mijat Laketić, nad kojim su komunalni policajci primenili silu, je dugogodišnji ulični prodavac koji se u Beogradu našao i potražio posao nakon što je izbegao sa Kosova. Kako tvrde njegove kolege, na tezgi je pre grube intervencije komunalaca imao nekoliko konzervi hrane a maltretiranje je prestalo kada je na lice mesta stigla redovna policija.

Komunalna policija saopštila je da su se policajci u Novom Beogradu samo branili i da su primenili ono što u takvim slučajevima zakon propisuje, ali je posle učestalih sličnih incidenata u javnosti ostalo pitanje koja su njihova ovlašćenja.

Marko Milošević, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže da komunalni policajci imaju pravo da primene silu, ali da se čini da ga prečesto koriste.

„Stiče se utisak da se dosta bahato ponašaju. Odredbe zakona o tome kada imaju pravo da koriste silu dosta su labavo postavljene i ostavljaju veliki prostor za slobodnu interpretaciju. Tako da oni mogu da tumače da smeju da primene silu tako što su navodno za to ispunjeni uslovi, kao što je na primer nepoštovanje njihovog naređenja da se osoba skloni sa određenog mesta... To naravno nikako nije opravdano. Drugo, mnogo su slabi mehanizmi kontrole njihovog postupanja. Ako oni primene silu, a prilikom te intervencije niko nije povređen, nemaju nikakvu zakonsku obavezu da je opravdaju. Onda građani pravdu bukvalno moraju da traže pred sudom.“

Prema proceduri, o svakoj upotrebi sile komunalna policija ima obavezu da u roku od 24 sata usmeno obavesti redovnu policiju, a njeni pripadnici u svakodnevnom radu nisu naoružani već su opremljeni sredstvima prinude kao što su službena palica i lisice.

Ulični prodavci kod beogradske Bajlonijeve pijace, koji na kartonskim kutijama nude od hrane do kućnih potrepština, rekli su za RSE da imaju i dobra i loša iskustva sa komunalnom policijom:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
Direktan link


Najpoznatiji incidenti u kojima su učestvovali komunalni policajci u Beogradu su stavljanje lisica i prebijanje putnika gradskog prevoza bez karte na Smederevskom putu i masovna tuča sa uličnim prodavcima u Bloku 44 u kojoj su povredjena dva komunalca i jedan prodavac.

Slučaj koji je najviše skrenuo pažnju javnosti na metode rada komunalnih policajaca je incident u kom su posle kraće verbalne rasprave pesnicama udarali studenta bez karte u autobusu na liniji 95 jer je odbio da izađe iz vozila:



Posle ovog incidenta načelnica Komunalne policije podnela je ostavku.

Marko Milošević zaključuje da je jedan od glavnih problema netransparentan prijem kandidata u komunalnu policiju:

„Čudno je da nije bilo velikih javnih konkursa i obaveštenja građanima kako da se prijave za rad u komunalnoj policiji. Sve to ostavlja prostor za zloupotrebe i sumnju da to ipak nisu bili najbolji kandidati. Možemo otvoreno da se pitamo da li na tom poslu možda rade nečiji poznanici, rođaci, stranačke kolege i njihova familija, kao i da li su svi zakonom propisani uslovi poštovani. A posledica svega je da su gradjani vidno revoltirani zbog čestog korišćenja prekomerne fizičke sile.“

Zakon između ostalog propisuje da komunalni policajci mogu da budu osobe koje nisu otpuštene iz državne službe zbog prekršaja, koje nisu bile u zatvoru duže od šest meseci i koje imaju lekarsko uverenje da su psihofizički sposobne za taj posao.
XS
SM
MD
LG