Dostupni linkovi

SO Preševo za nastavak dijaloga oko spomenika



Odbornici Skupštine opštine Preševo usvojili su danas na vanrednoj sednici zaključke u kojima između ostalog daju ovlašćenje lokalnoj samoupravi da nađe zakonsko rešenje za spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) u centru tog grada čije uklanjanje traže vlasti Srbije.

Predsednik odborničke grupe "Rahmi Zuljfiu" Naser Haziri izjavio je za agenciju Beta da su odbornici SO Preševo usvojili i zaključak kojim ovlašćuju predstavnike lokalne vlasti da nastave dijalog sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije, uz posredovanje međunarodne zajednice, da bi se našlo rešenje za sporni spomenik.

Srpski premijer Ivica Dačić pozvao je ranije Albance da sami uklone spomenik u Preševu poginulim pripadnicima OVPBM, koju su u vreme sukoba sa združenim snagama bezbednosti 2000. i 2001. godine srpske vlasti proglasile terorističkom, do 17. januara ili će to učiniti državni organi.

U Preševu je za sutra u 12 sati, u vezi sa spornim spomenikom koji su lokalne vlasti u tom gradu u novembru 2012. godine podigle poginulim pripadnicima OVPBM, zakazana zajednička sednica svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševa, Bujanovca i Medveđe.
XS
SM
MD
LG