Dostupni linkovi

Sevil pola veka zlostavljao decu



Britanska policija objavila izveštaj u kom navodi da je bivši britanski voditelj Džimi Sevil (Jimmy Savile) zlostavljao stotine osoba tokom pet decenija.

Prema navodima policije, Sevil je počinio ukupno 126 napada, uključujući 34 silovanja, a njegova najmlađa žrtva imala je svega osam godina.

Nekada najveća zvezda Bi-Bi-Sija (BBC) zlostavljala je uglavnom žene, koje su u preko 70 odsto slučajeva bile maloletne, i to u prostorijama britanske medijske kuće i u bolnicama u kojima se bavio humanitarnim radom.

Sevil je prvi napad počinio 1955. godine u severnom engleskom gradu Mančesteru, a poslednji 2009. godine, navodi se u izveštaju, koji je rezultat tromesečne istrage britanske policije, javio je Rojters.

„Sada je jasno da se Sevil skrivao naočigled svih i koristio svoj status slavne ličnosti i humanitarni rad kako bi imao nekontrolisan pristup ugroženim osobama tokom šest decenija", navodi se u izveštaju.

Sevil, koji je umro 2011, godine, bio je izuzetno popularan 1970-ih i 1980-ih godina kao voditelj muzičke emisije "Top ov d pops" (Top Of The Pops) i dečjeg programa "Džimi će to popraviti" (Jim'll Fix It), a zbog humanitarnog rada kraljica Elizabeta II ga je proglasila za viteza.

Slučaj Džimija Sevila izazvao je veliku krizu u uglednoj britanskoj medijskoj kući i doveo do ostavke njenog generalnog direktora.
XS
SM
MD
LG